Frank heeft zijn zinnen gezet op een BVO.
Frank heeft zijn zinnen gezet op een BVO. Foto's: Bob Awick

Voetbaltalent Frank (10) wil hogerop

Talenten in overvloed in het regionale jeugdvoetbal. Jongens die dromen om bij een Betaald Voetbal Organisatie (BVO) te spelen.

door Philip Detmar

NAARDEN Frank van den Bosch uit Naarden speelt bij NVC en heeft onmiskenbaar talent. Hij hoopt om bij een BVO te spelen met een profcarrière in het verschiet.

Frank speelt in de leeftijdsklasse onder 19 terwijl hij pas 17 jaar is. Daarnaast is hij dit jaar geselecteerd voor het landelijk team onder 19 van Jonger Oranje, niet te verwarren met Jong Oranje. De organisatie Jonger Oranje organiseert in 12 regio’s door het hele land voetbalevenementen voor jeugdspelers van 8 t/m 19 jaar. Frank: “Je moet je aanmelden en als je goed genoeg bent, mag je voor het regioteam uitkomen. Op zo’n regioselectiedag komen ongeveer 100 voetballers, waarvan er 14 worden geselecteerd. De 12 regio’s spelen een toernooi en uit die 168 voetballers worden de beste 14 voor het landelijk team uitgekozen. In juni spelen we met het landelijk team een wedstrijd tegen een jeugdteam van een profclub; welk is nog niet bekend.” Frank heeft zich het afgelopen jaar sterk ontwikkeld. In 2018 speelde hij in het landelijk team onder 17 en voetbalde een wedstrijd tegen Sparta Rotterdam: “De jeugdtrainer van Sparta was wel geïnteresseerd in me. Maar daarna heb ik niets meer van hem vernomen.” Dat is het lot waarmee veel jeugdspelers worden geconfronteerd. Wekelijk stropen scouts van clubs de velden af op zoek naar talent. En tonen wel interesse, maar daarna blijft het stil. Frank heeft zelf ook initiatieven genomen: “Ik ben naar een talentendag van Ajax geweest. Van de 1000 kinderen kwam ik bij de laatste 20. Ook bij het Amsterdamse AFC viel ik op het laatst af. Ik weet de oorzaak. Ik ben voor mijn leeftijd nogal klein van stuk en ben door het gebrek aan power afgewezen. De clubs zijn in mijn leeftijdscategorie juist op zoek naar grotere en fysiek sterkere jongens. Het laatste jaar ben ik echter flink gegroeid. Dat geeft, samen met mijn ontwikkeling als voetballer, hoop om volgend jaar bij een BVO te spelen.” Aan zijn inzet ligt het niet. De scholier van het St. Vituscollege doet er alles aan zijn doel te bereiken. Het belooft een spannend seizoen te worden. De moraal is dat je op juiste moment de goede scout tegenkomt die het in je ziet zitten.

Trainen, trainen en nog eens trainen bij NVC.