Wijzerplaat Vredekerk (foto Klaas Oosterom).
Wijzerplaat Vredekerk (foto Klaas Oosterom). Foto:

De Vredekerk

In 1914 werd de Huizerwegkerk, die later Vredekerk genoemd werd, door de Hervormde Gemeente in gebruik genomen. Vóór 1914 kerkte men in de Kerkstraat/hoek Kapelstraat. Vanuit dat kerkje zouden vanaf 1951 de eerste televisieuitzendingen plaatsvinden (Studio Irene).

Architect van de Huizerwegkerk was Nicolaas Doornberg Czn. De architectuur van de kerk is een voorbeeld van de rationalistische stijl van het begin van de vorige eeuw. De hoofdvorm van de kerk is een kruisvorm. De dominante toren is half in de kruisvorm geplaatst. In de detaillering van het metselwerk rond de ramen zijn decoraties verwerkt in de vorm van profielstenen, metselverbanden en sluitstenen van zandsteen. Ze doen denken aan de op dat moment heersende stijl van de Amsterdamse school. Boven de hoofdingang is een tegeltableau aangebracht met een Bijbeltekst. De wijzerplaat op de toren heeft de vorm van een ster. Met rode baksteen is in een band om de toren een verbinding gesuggereerd met de andere wijzerplaten. De wijzerplaat bestaat uit groengeverfde metselstenen. De versieringen op de wijzerplaat zijn te dun om op afstand te zien. De torenklok geeft geen versterking aan de architectuur van het gebouw.

Sinds 1996 stond de Vredekerk leeg en in 2004 werd de kerk verbouwd tot een appartementengebouw. De ruimte eromheen werd aangepast door de aangebouwde consistorie te slopen, waardoor de achterzijde opgewaardeerd kon worden. Licht treedt binnen door de drie dichtgemetselde smalle ramen open te maken en tot de grond te verlengen. De bomen aan de noordzijde werden weggenomen of gesnoeid, waardoor de gevel weer goed zichtbaar werd. De metselwerkdecoraties en andere versieringen aan de buitenzijde zijn zo veel mogelijk in de originele staat gehandhaafd.

In het gebouw is een hofvormige ruimte gemaakt waarvan drie wanden deel zijn gaan uitmaken van de appartementen en de vierde wand wordt bepaald door de achtergevel van de kerk. In het midden is een ontsluitingsstrook ontworpen die de volledige hoogte en diepte van de kerk beslaat. Per verdieping zijn 4 appartementen gemaakt. In de kap zijn 2 appartementen. In de toren is een woning die de volledige hoogte van de toren beslaat.

Klaas Oosterom

Bron is o.a. brochure Dudok Ontwikkeling

[3729] Het kerkinterieur in 1925

[PA 973] Wijzerplaat Vredekerk (foto Klaas Oosterom)

[2013-03-49] De achterzijde van de verbouwde Vredekerk (foto Jaap van Hassel)

Het kerkinterieur in 1925.
De achterzijde van de verbouwde Vredekerk (foto Jaap van Hassel).