Het zandwinningschip.
Het zandwinningschip. Foto: Yvette de Vries

College wil opheldering over vergunningen zandwinning Gooimeer

NAARDEN De ChristenUnie heeft opheldering gevraagd over het zandwinningsschip dat het uitzicht verpest van de bewoners van het Naardereiland. Rijkswaterstaat wil hier blijven doorgaan met zandwinnen en is bezig met het regelen van vergunningen. Het college was het eerst niet van plan, maar gaat nu toch wel een zienswijze indienen om hun bezwaren kenbaar te maken.

De christelijke partij wilde graag meer weten over het onderwerp en dan met name over de negatieve effecten van zandwinning. Zij verwijzen naar milieuagentschap UNEP dat beweert dat zandwinning voor steeds meer vervuiling, overstromingen, droogtes en te lage grondwaterstanden zorgt. Dit tot grote zorgen van de partij.

De gemeente Gooise Meren benadrukt dat, hoewel het zand in het Gooimeer wordt gewonnen, het de minister is die de vergunning verleent. Dus hoewel het zandwinenn wel binnen de gemeente gebeurt, is het Rijkswaterstaat die erover gaat.

Ontbrekende stukken

"Rijkswaterstaat heeft een ontwerpbesluit ter inzage gelegd voor het verlengen van de vergunning voor zandwinning in het Gooimeer. Hierin ontbreekt een milieu-effectrapportage (MER). Om die reden heeft het college dan ook besloten om namens Gooise Meren een zienswjze in te dienen bij Rijkswaterstaat. Deze zienswijze heeft ook betrekking op het feit dat er geen vergunning Wet natuurbescherming noodzakelijk zou zijn, volgens het college is dit wel het geval. Daarnaast is er te weinig aandacht in het ontwerpbesluit voor de gewijzigde omgeving", aldus het college. Met dat laatste wordt gedoeld op de nieuwe woonwijk. De bewoners van het Naardereiland hebben zicht op het schip en zijn daar niet blij mee.

Bewoners boos

Het schip ligt namelijk pal voor het uitzicht van de mooie woningen

De bewoners van het Naardereiland hadden zelf de hoop dat vorig jaar het zandwinningsschip -gelegen voor eiland De Schelp - al zou uitvaren naar elders. Rijkswaterstaat wil echter dat de zandwinning doorgaat. De huidige vergunning loopt tot 2020. Een eventuele verlening tot eind 2030 is niet wat de bewoners voor ogen hadden. Eerder waren ze hierom al een petitie gestart. Het schip ligt namelijk pal voor het uitzicht van de mooie woningen en doet volgens hen afbreuk aan het natuurschoon van het Gooimeer.

Het is nu afwachten hoe Rijkswaterstaat omgaat met de zienswijze van de gemeente.