Lokaal winkelen helpt leegstand te voorkomen.
Lokaal winkelen helpt leegstand te voorkomen.

Krijgt Muiden een manager om winkelleegstand tegen te gaan?

Vervolg van de voorpagina

De toename van het aantal internetverkopen noemt burgemeester Ter Heegde als een van de grote uitdagingen voor alle lokale ondernemers. "We kijken samen met de winkeliers, inwoners en eigenaren wat de beste aanpak is." Daarbij merkt hij wel op dat de overheid het koopgedrag van de consument moeilijk kan veranderen.

"Je ziet afwisseling, mensen gaan bijvoorbeeld een keer in de week naar de supermarkt en op zaterdag naar de groenteboer en de bakker." Het is wat hem betreft wachten op de groei van het aantal inwoners in Muiden en dan zal er volgens hem genoeg ruimte zijn voor verschillende winkels. "Bussum is ook vitaal, met hier en daar leegstand, maar dat vult zich ook weer op."
De burgemeester ziet de toename van het aantal horecazaken de laatste jaren in Bussum ook als een positieve ontwikkeling. Beleving is belangrijk en dat betekent wat Ter Heegde betreft naast winkels en horeca ook meer cultuur in het straatbeeld, zoals galerieƫn." Bakker P & E. Stricker in Muiden heeft een eigen kijk op de zaak. "Wij zien zeker een terugloop wat betreft klanten. Als alles dichtgaat dan hebben mensen geen reden meer om hier te komen. We hebben al geen slager en geen melkboer meer."
De gemeente werkt samen met allerlei andere partijen aan een plan om de centra in alle kernen aantrekkelijk te houden of aantrekkelijker te maken. De verwachting is dat het eerste concept voor het einde van het jaar op tafel ligt. Al is het dan nog niet openbaar. Voor zover bekend wordt gedacht aan het oprichten van een stichting die zich richt op de coƶrdinatie van allerlei activiteiten, maar waar ook ruimte is voor iemand die zich bezighoudt met de aanpak van leegstand en de uitstraling van het centrum.