De aanwezigen genoten volop van het samengestelde viergangendiner.
De aanwezigen genoten volop van het samengestelde viergangendiner. Foto: Bastiaan Miché

Maandelijks diner voor ouderen in de Hilversumse Meent echt een uitje

Inmiddels onmisbaar in de Hilversumse Meent: het Senioren-Eetcafé voor 60-plussers. Afgelopen week was alweer de honderdste editie van dit maandelijkse initiatief.

hilversumse meent Vooraf had niemand binnen wijk- en bewonersorganisatie Stichting Hilversumse Meent kunnen bedenken dat het Senioren-Eetcafé het zo lang zou kunnen volhouden, maar elf jaar na de eerste editie beseft iedereen dat het maandelijkse feestje voor ouderen - iedere keer weer volgeboekt - onmisbaar is voor de wijk.

Afgelopen vrijdag was de honderdste editie van het diner voor oudere bewoners van de Hilversumse Meent. De zeventig gelukkigen genoten van een viergangendiner, inclusief uitgebreid dessert. Daarbij werd ook mevrouw Valenkamp in het zonnetje gezet. Zij zat alweer voor de 96ste keer aan tafel. En de eerstvolgende editie, een 'wilddiner' op 15 november, is ook alweer bijna volgeboekt, zegt coördinator Joost Nachbahr. "Daar moeten we wel wat op bedenken. Een aantal aanwezigen schrijft zich direct voor de volgende keer in, waardoor het lastig is om nieuwe mensen toe te laten. Maar ja, we kunnen moeilijk mensen weigeren als ze zich inschrijven."

Echt verrassend is het succes toch ook weer niet. De Hilversumse Meent staat bekend als grijze wijk en het aantal ouderen neemt alleen maar toe. Inmiddels is 33 procent van alle bewoners ouder dan 65 jaar. En het eetcafé voldoet echt aan een behoefte, weet ook Nachbahr. Voor veel mensen is het initiatief een maandelijks uitje, een moment om elkaar weer te zien. Het doel van het Senioren-Eetcafé was en is nog altijd om ouderen bij elkaar te brengen en de gelegenheid te bieden om tijdens een aangenaam etentje nieuwe contacten op te doen en bestaande relaties te onderhouden. Ook bewoners van buiten de Meent zijn welkom, maar bij overinschrijving gaan Meentbewoners altijd voor.
Om geen drempels op te werpen is de prijs voor het menu bewust laag. Dat kan door de inzet van de pakweg twintig vrijwilligers. Door zelf een deel van de maaltijd - en soms de hele - te bereiden, wordt geld bespaard. En om het geheel wat aan te kleden, levert Bloemenhuis Hortensius iedere keer weer kosteloos de bloemen. De stijl is die van een restaurant. De op zich wat kille zaal in het wijkcentrum oogt iedere keer weer als een sfeervol en intiem restaurant.

Daarmee kunnen de vrijwilligers dus worden beschouwd als bijzondere club die met liefde en plezier de organisatie en uitvoering van het eetcafé mogelijk maakt. Nog nooit heeft de stichting moeten zoeken naar vrijwilligers: veel vrijwilligers draaien al vanaf de beginperiode mee. "En - niet in het minst- zij zorgen met hun vriendelijke en gastvrije benadering voor een ontspannen en geanimeerde sfeer", aldus Nachbahr.
De eerstvolgende editie op 15 november is dus al bijna volgeboekt. Hoogtepunt is echter het kerstdiner, dit jaar op 20 december. Het diner begint ’s middags al om 13.00 uur.



33 procent van alle bewoners in de wijk ouder dan 65 jaar