Vorig jaar deden 38 schepen mee.
Vorig jaar deden 38 schepen mee. Foto: Yvette de Vries

'De wedstrijden mochten wel wat spannender'

MUIDEN Botters, skûtsjes, tjalken, tweemastklippers: ze kleuren 26 en 27 oktober weer Muiden en het Markermeer. Traditioneel wordt het laatste weekend van oktober het vaarseizoen van de bruine vloot afgesloten met een parade van deze traditionele schepen en twee dagen strijd op het Markermeer.

Voor de 41ste editie van de Muider Hardzeildagen hebben zich inmiddels al zo'n 25 deelnemers ingeschreven. Het evenement heeft al een aantal jaar te kampen met een teruglopend aantal schepen. Ook zijn er steeds meer kleinere schepen die meedoen. Om het evenement aantrekkelijker te maken is er een aantal wijzigingen doorgevoerd. "De wedstrijd mocht wel wat spannender", aldus de organisatie. De intocht van de schepen is wel gewoon op vrijdag en die avond kunnen de deelnemers zich ook nog inschrijven bij Taveerne de Mol. Zaterdag wordt er per klasse gevaren, dus dan binden de skûtsjes, tjalken, klippers en botters onderling met elkaar de strijd aan. De dag erna, op zondag, is niet de klasse bepalend voor de indeling, maar de snelheid. Dat maakt de wedstrijd spannender en ook aantrekkelijker om naar te kijken omdat de verschillende soorten schepen dan met elkaar de strijd aanbinden. Er is beide dagen een korte en een lange baan uitgezet. Wie niets wil missen van de wedstrijden heeft volgens de organisatie het beste zicht vanaf de zeedijk bij de Westbatterij. Ook is er de mogelijkheid om de wedstrijden als gast mee te maken op de Sanne Sophie van Hollands Glorie. Meer informatie daarover is te vinden op www.hollandsglorie.nl.

De prijsuitreiking, er zijn meerdere prijzen te winnen, vindt zondag plaats in Taveerne de Mol, dat zal rond 16.00 uur zijn. Daarna is er nog een borrel. Inschrijven kan dus op vrijdagavond, maar ook al eerder via www.muiderhardzeildagen.nl.