Gooise Meren scoort slecht op monitor COC

BUSSUM De gemeente Gooise Meren doet bar weinig als het gaat om aandacht voor het lhbti-beleid. Dat blijkt uit de jaarlijkse Regenboog Monitor die COC Midden-Nederland vandaag - Coming Out Day - publiceert. In deze monitor scoort Gooise Meren een 'slecht'.

Vorig jaar, bij de eerste monitor, kreeg Gooise Meren nog een 'matig'. Maar, concluderen de onderzoekers, er is vooralsnog geen initiatief genomen om verdere uitrol van het Regenboog Stembusakkoord te agenderen. En dat is jammer, aldus COC Midden-Nederland. "Zeker aangezien de helft van het college bestaat uit partijen die het akkoord hebben ondertekend."
Het advies is daarom om in gesprek te gaan met andere politieke partijen in de gemeenteraad over de aandacht voor lhbti-inwoners in hun gemeente. "COC Midden-Nederland komt graag langs om hierover mee te denken en te adviseren."
De belangenbehartiger voor lesbiennes, homo's, biseksuelen, trans- en intersekse personen (lhbti) beoordeelde in deze monitor de 28 Regenboog Stembusakkoorden die in Midden-Nederland zijn getekend door politieke partijen in gemeenten en de provincie. Gooise Meren is samen met Stichtse Vecht de enige van de 28 gemeenten die een slecht scoort. Verder krijgen veertien gemeenten een matig, negen een voldoende en drie een goed.


Sigaretten weg uit Gooise Lidl

BUSSUM Supermarktketen Lidl maakt voor eind van het jaar al haar zes winkels in de regio Gooi en Vechtstreek 100 procent rookvrij. De supermarkt zegt hiermee de daad bij het woord te voegen en hiermee de volgende stap richting een rookvrije generatie te zetten.

Het gaat om de vestigingen in Hilversum (twee), Bussum, Huizen, Muiden en Eemnes. "Ik vind het fantastisch dat Lidl met deze stap haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en ik hoop dat de rest van het bedrijfsleven dit goede voorbeeld gaat volgen", aldus wethouder Maarten Hoelscher van de gemeente Huizen: "Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien." Vorig jaar mei al kondigde Lidl aan om te stoppen met de verkoop van sigaretten en tabak.