De touringcars blijven komen, het parkeren wordt nog verder onderzocht.
De touringcars blijven komen, het parkeren wordt nog verder onderzocht.

Nieuwe regels hoogte attracties Oud Valkeveen, parkeren verder onderzocht

NAARDEN De groei van Speelpark Oud Valkeveen wordt aan banden gelegd. Dat heeft de gemeenteraad vorige week unaniem besloten. De kans blijft dat er natuur beschikbaar komt om het parkeerprobleem op te lossen. Verantwoordelijk wethouder Geert-Jan Hendriks liet wel weten dat er nog flink wat onderzoek gedaan moeten worden voordat het überhaupt zover is.

door Yvette de Vries

De raad stemde unaniem voor, terwijl voorafgaand aan de raadsvergadering een aantal partijen, waaronder de GDP, had aangegeven tegen te zullen stemmen. De motie 'Parkeren met mate', ingediend door GroenLinks, VVD, Hart voor BNM en D66, werd ook unaniem aangenomen.

Tijdslot

Hierin staat onder meer dat de gemeente moet onderzoeken of er niet meer auto's op het huidige terrein kunnen parkeren. Ook moet gekeken worden hoe de toestroom gereguleerd kan worden. Denk aan e-tickets met tijdslot, matrixborden die aangeven hoe druk het in het park is of het stimuleren van het gebruik van de fiets. Als het toch mogelijk wordt gemaakt om in het bos te parkeren, dan wil de raad dat dit aan banden wordt gelegd.

Teleurgesteld

Afspraken over hoeveelheid en hoogte van attracties

Jolanda Kerkhof van Kindervakantiehuis Valkeveen is teleurgesteld over het besluit van de raad. "De ondernemer weigert om in balans met zijn omgeving te ondernemen en dat gaat ten koste van de natuur en de omwonenden. Het geluidsniveau wordt niet aangepast en al jarenlang hebben de omwonenden en de natuur daar last van." Volgens Kerkhof staat de gemeente niet voor het algemeen belang, maar lost ze hiermee een ondernemersprobleem op. De gemeente is van mening dat het nieuwe bestemmingsplan juist een betere balans geeft tussen de belangen van omwonenden, ondernemer en natuur.

De gemeente sprak over het onderwerp, omdat er een nieuw bestemmingsplan moest komen. Dat was namelijk niet op alle onderdelen duidelijk. De ondernemer zou te veel ruimte hebben om het speelpark uit te breiden, ook met grote attracties. Om dit te voorkomen is er nu ook een limiet gesteld aan het aantal attracties (niet aan speeltoestellen).

Op bepaalde delen van het gebied is de hoogte van de speel- en attractietoestellen vastgesteld op 10 meter. Hierbij gaat het om de rand van het gebied. Op andere plekken mogen de nieuwe toestellen maximaal 15 meter hoog worden.

In het nieuwe bestemmingsplan staat ook dat de huidige regeling - een overloopparkeerterrein dat 20 dagen per jaar gebruikt mag worden - gehandhaafd blijft. Verder wordt er voor de toekomst nog door de gemeente naar een definitieve oplossing voor het parkeren rondom Oud Valkeveen gezocht.