Instituut Nova.
Instituut Nova. Foto: Picasa

INSTITUUT NOVA

Na 1874, toen dankzij de spoorverbinding vele welgestelde Amsterdammers in plaatsen als Bussum neerstreken, werden er voor hun kinderen ook particuliere (kost)schooltjes gesticht in villa's. Ze werden vaak instituten genoemd. Zo kwam er in Bussum Instituut Gooiland, een kostschool voor jongens, Instituut Roodhuyzen, een kostschool voor meisjes, Instituut Brandsma voor prot.christ. lager onderwijs, Mariënburg, het klooster met een kostschool voor meisjes en Instituut Nova.

Instituut Nova was gevestigd in een villa bij de kruising Meerweg / Graaf Florislaan. In 1895 was de villa gebouwd. In 1901 kochten de dames Van der Hegge Spies en Simonsz, beiden hoofdonderwijzeres, de villa om er een particuliere lagere school voor meisjes te beginnen; later werd die uitgebreid met een huishoudschool.

Mejuffrouw Van der Hegge Spies was een zeer vooruitstrevende en deftige dame. Zij wilde de meisjes uit de gegoede stand een gedegen opleiding geven waardoor ze zelfstandig in het leven zouden kunnen staan. Ze trok twee Bussumse onderwijzeressen aan voor de Engelse en Franse taal, resp. mejuffrouw Zwaardemaker en mejuffrouw Liscaljet. Ze nam ook enige Engelse kinderen op; het leek haar goed voor de andere kinderen om het Engels goed te leren.

Mejuffouw Simonsz schreef een Geïllustreerd Kookboek dat ook voor algemeen gebruik bestemd was. Zij was gediplomeerd lerares in het koken en directrice van het instituut. (In latere kookboeken van haar hand heet zij A. ter Bruggen-Simonsz.). Mejuffrouw Simonsz gaf naast haar gewone lessen ook slöjd lessen. Deze Zweedse handenarbeidmethode waarmede men van klei, karton, hout en andere materialen van alles leerde maken, was toen heel modern. Het sportieve element werd ook niet vergeten. Op een tennisbaan achter de school werd tennisles gegeven.

Het aantal leerlingen is misschien 40 à 50 geweest. Toen echter in 1911 in Bussum de Gooische H.B.S. werd geopend werd het moeilijk voor Instituut Nova omdat veel ouders er toen de voorkeur aangaven hun kinderen daarheen te sturen.

In 1913 verlieten beide dames hun school. Of dat nu ook meteen het einde van de school betekende, is onduidelijk. Zeker is dat er in 1922 een verpleeghuis in het pand kwam.

Omstreeks 1923 werd de villa gesloopt, nadat al eerder flinke stukken grond waren verkocht. Reeds in 1914 verrezen daarop enige villa's.

Klaas Oosterom

De Spiegel in 1905 met de Meerweg naar Laegies Kamp, waarlangs Instituut Nova stond (topografische atlas 1905)