GOOISE MEREN De gemeente heeft haar begroting gepresenteerd waarbij alle aandacht uitgaat naar duurzaam, sociaal, veilig en vitaal; dat is wat men voor ogen heeft.

Twee grote thema's krijgen extra aandacht: de omgevingswet en de energietransitie. Twee door het Rijk opgelegde operaties die de gemeente de komende tijd flink bezig zullen houden. Doel is om in 2015 alle energie in de gemeente duurzaam op te wekken.

Gooise Meren wil dat iedereen in de gemeente mee kan doen. Dat doen ze door in te zetten op burgerparticipatie. Er wordt gewerkt aan een visie voor de wijkplaforms. Het online inwonerspanel Gooise Meren Spreekt! blijft doorgaan. Kinderen uit groep 7 en 8 zullen kennismaken met de politieke door de introductie van het interactieve spel Democracity en een bezoekje aan het gemeentehuis. Dit jaar start ook een proef met een gebarentolk bij dodenherdenking en de nieuwjaarsreceptie.

Grote investeringen zijn gepland voor

Voor 2020 wil de gemeente graag 'Fairtrade' zijn en dat is pas één van de vele doelstellingen die geformuleerd zijn op het gebied van duurzaamheid.

Op sociaal terrein draait het om

Om de kust aantrekkelijk te houden wordt het fonteinkruid extra gemaaid en komt er een kustvisie.

Verder wordt geld uitgetrokken voor

begroting.gooisemeren.nl

nieuwe manier toegankelijk te maken en zoekbaar. je eigen informatie te zoeken.

perspectiefnota nooit fijn in de staatjes een min te presenteren. was overzienbaar. veroorzaakt door gemeentefonds wat tegenviel, de investeringen door onze ambities. 1 van de investeringsgroeiers was het onderwijs. er komt nu een kleine plus uit die begint bij 1,3 miljoen voor volgend jaar en over vier jaar klalft af naar plus 4 ton. we zullen keuzes moeten blijven maken, vrijwel geen ruimte voor structureel beleide. wel onze ambities waarmaken. alles in het coalitieakkoord waarmaken en door met agenda die we hebben - in relatie tot woonlasten.

duidelijke keus: woonlasten blijven gelijk zijn wij content mee.

relatief weinig ambities neergezet die structureel onze begroting raakten. met name incidenteel geinvesteefd de afgelopen jaren dat levert ons op; focus op komende jaren geen kostenbesparingsprogramma's.

zoekrichtingen blijven bestaan. we volgen mee met landelijke ontwikkelingen het is een gegeven,g een invloed op. geen ruimte voor nieuw beleid. wij willen al heel veel dingen en kunnen dat ook waarmaken dat is de focus op ons beleid. zeer tevreden dat we kunne uitvoeren wat we met zn alle belagnrijk vinden; onderwijs, duurzaamheid, sport, zorg

overzicht investeringen - op de website te vinden.

fusiekosten, decentralisatie van het rijk - gelukkig gefixt. stijgend beroep op jeugdzorg. gelukkig daar iets meer ruimte van het rijk moeten we nog wel mee aan de bak. ik wil alles uitgeven wat nodig is, maar ingewikkeld is en uitdaging blijft als het steeds maar stijgt; worden we steeds hulpbehoevender? waar zit die trend in? daar werken we aan en investeren ook om dat beter boven tafel te krijgen.

forse investeringen in openbare ruimte - naarden toegangswegen / stationsgebied. soms beter beheerd, in muiden. scholen investeren - renovatieplanning jaar opgeschoven geeft wat ruimte voor middelbare scholen ivm tijdelijke huisvesting - muiderberg die school oranje nassauschool slechte staat samenwerking met vinkenbaan.

verdubbeling van muiden is 1 van onze grootste opgaves in gooise meren. heeft aan alle kanten onze aandacht. springt in het oog, niet qua geld meeste die kant op, wat nodig is is nodig. komen heel veel nieuwe inwoners. sportvelden volgend jaar 2 velden bij -sc muiden wordt dan een omnivereniging.

in muiderberg geen grote opgaves qua woningbouw.

we houden de koers die we hebben inzet.

alles wat we inhoudelijk als prioriteit hebben bestempeld zien we terug. echt nieuw: in herrijken van behoud van bomen en beleid wat we voeren, snelfietspaden waarin we investeren door de gemeente heen van hilversum richting amsterdam) en geld voor de fietsexamens groep 8 was dienst die de politie op zich had, wij 1 malig voor ons rekening gehouden. vinden wij van belang ook dat hebben we nu in de begroting opgenomen.

college; waar betaalbare woningbouw realiseren? nog niet in cijfers gaat wel aan getrokken worden.

fairtrade gemeente, duurzaamheidsslag maken - echt heel veel effect; is implementatie van de omgevingswet - heel veel wetten in 1 nieuwe wet heeft heel veel impact ook op onze manier van werken. dat gaat ook de aandcht van de raad heel erg vragen. inwoner wil iets met je perceel, vroeger sloopvergunning, bouwvegunning, alles apart doen. straks; jouw perceel jij hebt toegang digitaal - welke regels geleden voor mij is rijksbreed. wij moeten kiezen; ontwikkelaar moet omgeving in dialoog en hoe toetsen wij dat dan? raad moet dat gaan vaststellen. verantwoordelijkheid leg je in handen bij ontwikkelaar. en hoe heb jij er met de buurt over gesproken.

2e grote operatie is die hele energietransitie discussie; hoe denken wij als gemeente maar eigenlijk als regio onze energie voorziening te gaan organiseren we moeten wijken aanwijzen; daar willen wij starten met energietransitie. waar zettn we op in? hoeveel wind- zonnepanelen en meer? dat heet regionale energiestrategie. onze raad zal daar met veel interesse kennis van maken. hele participatie. leuk om te zien dat wijken al heel ver zijn, je ziet overal die bijeenkomsten veel animo vanuit de kerneen en wijken heel veel behoeft aan is ook. wat kan ik al bijdrage aan die energie transitie? met die inwoners doen.

circulair inkopen.

tevreden wethouder fianncieen, focus op uitvoeren. ambiities is de focus. het mandje is nu vol, nie laten overlopen, daar op focussen. hoe gaat vallen bij de raad? ik denk zekere opluchting dat we boven de nul zijn uitgekomen en dat we dit verhaal op dee manier kunnen vertellen en geen lastige keuzes zullen zijn. er zullen altijd wensenn zijn, maar in vergelijking met eerdere resultaten dit jaar.

iets hogere uitkering gemeentefonds en aantal van dat soort zaken - lobby heeft geholpen. scholen jaartje verscholen zijn iets lagere investering. schrappen is strucgtureel of doorschuiven en dat is de keuze. zorgen dat ook het meerjarenbeeld de focus behoud en dat lukt ook. we stellen niets af.

financiele hoofdlijnen.