Aanhoudend wisselvallig, aan de koude kant

In de laatste decade van september viel op veel plaatsen een flinke plens regen. Ook oktober maakte dinsdag een natte start. Met diverse storingen rond het Noordzeegebied blijft het aanhoudend onbestendig en koel, al neemt zaterdag door hogedrukinvloed de neerslagkans tijdelijk af. Een periode met aangenaam warm nazomerweer is voorlopig niet aan de orde.

Donderdag en vrijdag

Voor zowel donderdag als vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht, al kan het soms even opklaren. Er kunnen beide dagen enkele buien vallen. Vrijdag is de kans daarop iets groter. Aan het eind van de nacht ligt de minimumtemperatuur rond 8 à 9°C, in de middag oplopend tot 14 à 15°C. Dat zijn temperaturen iets onder het langjarig gemiddelde voor begin oktober.

Het weekeinde

Ook in het weekeinde is het vrij koel met een middagtemperatuur van circa 14°C. Er staat net als de dagen ervoor een matige tot soms vrij krachtige wind tussen west en zuidwest. Zaterdag is de wind tijdelijk oostelijk en neemt dan iets in kracht af. Het lijkt in de loop van zaterdag vrijwel droog te blijven met nu en dan zon. Zondag overdag neemt de kans op regen weer toe.

Weetje

September had een gemiddelde temperatuur van 14.5°C. Dat is precies gelijk aan het langjarig gemiddelde. Het was een zonnige maand met 158 zonuren tegen 138 uren normaal. Recordzonnig was september 1959 met 240 zonuren. In deze eeuw was september 2016 het zonnigst met 210 zonuren. Met circa 90 mm neerslag, tegen 78 mm normaal, was september ook nat.