Interne brief van de directeur gemeentewerken aan B&W d.d. 10 februari 1938 (bron: archief gemeente Bussum)
Interne brief van de directeur gemeentewerken aan B&W d.d. 10 februari 1938 (bron: archief gemeente Bussum) Picasa

Buurtschap Crailo, de Bussumse geschiedenis (deel 4)

Op donderdag 10 februari 1938 krijgt het Bussumse gemeentehuis bezoek van een vertegenwoordiger van het Ministerie van Defensie. Kapitein der Genie W.C. Stumpius deelt de gemeente mee dat besloten is tot de bouw van een kazerne op Bussums grondgebied. Aan het hoofd van de afdeling Gemeentewerken wordt een plattegrond overhandigd waarop de grenzen van het toekomstig kazerneterrein staan ingetekend.

Net nu de plannen voor de inrichting van de Ooster- en Westereng met straten, parken en ook een nieuwe treinhalte klaar zijn (het Uitbreidingsplan "Zuid"), wordt Bussum overvallen door Den Haag. Kapitein Stumpius toont zich dan wel bereid om nog enkele details te bespreken, maar de op korte termijn beginnende kazernebouw is een feit. In een spoednotitie aan burgemeester en wethouders schrijft de directeur gemeentewerken "…wanneer het juist is hetgeen kapitein Stumpius zegt, dat men in Den Haag doof is voor alle betoog en men dit gedeelte eenvoudig heeft aangewezen en dat de gemeente daaraan heeft te gehoorzamen, dan zou de thans gegeven oplossing de beste zijn."

Het bezoek van de legerkapitein wordt twee weken later gevolgd door een brief aan de burgemeester van de Minister van Defensie zelf. Jonkheer van Karnebeek doet een beroep op 's lands belang en vraagt burgemeester De Bordes om "vlotte medewerking". In het grootste geheim wordt de gemeenteraad ingelicht. Maar iemand tipt de krant. Op 10 maart 1938 staat het groot in De Bussumsche Courant: "Bussum garnizoensplaats. Voor anderhalf millioen aan kazernebouw".

Zoals het er in 1938 naar uit ziet kan het in het Plan Zuid opgenomen idee van een Randweg langs de gemeentegrens (tussen de Brinklaan en de Amersfoortsestraatweg) nog worden gerealiseerd. We weten nu dat de kazerneterreinen op het grondgebied van Laren en Bussum alsnog zijn samengevoegd, en deze weg langs de rand van de hei geen doorgaande route kon worden.

Wordt vervolgd. Wie meer wil weten kan informatie vinden op www.historischekringbussum.nl .

Hans Jonker

[Afbeelding 1.] Op de aan de gemeente overhandigde plattegrond is het kazerneterrein met een blauwe stippellijn aangegeven. Ter oriëntatie is het huidige OTC-pand op de hoek van de Koekoeklaan omcirkeld (bron: archief gemeente Bussum)

[Afbeelding2.] Interne brief van de directeur gemeentewerken aan B&W d.d. 10 februari 1938 (bron: archief gemeente Bussum)

Op de aan de gemeente overhandigde plattegrond is het kazerneterrein met een blauwe lijn aangegeven. Ter oriëntatie is het huidige OTC-pand op de hoek van de Koekoeklaan omcirkeld (bron: archief gemeente Bussum)