De zwemmers gaan op weg voor de twee kilometer door de Vecht. Het Muiderslot wenst ze veel succes.
De zwemmers gaan op weg voor de twee kilometer door de Vecht. Het Muiderslot wenst ze veel succes. Foto: Maartje Scheers

Zwemtocht kankeronderzoek groot succes, organisatie al bezig met vervolg

De eerste Swim To Fight Cancer Gooise Meren werd zaterdag een groot succes. Het streefbedrag van 100.000 euro werd ruimschoots gehaald.

MUIDEN De laatste zwemmer was nog niet binnen of het driekoppige organisatiecomité had al besloten dat er volgend jaar een vervolg komt op Swim To Fight Cancer Gooise Meren. Het evenement in Muiden was een succes en brengt geld in het laatje voor kankeronderzoek.

Ruim tweehonderd zwemmers uit Gooise Meren en ommelanden haalden in de afgelopen weken bij familie, vrienden en collega's grote en kleine beetjes geld op voor kankeronderzoek. Als tegenprestatie doken ze zaterdag bij de KNZ&RV in Muiden de Vecht in om twee kilometer te zwemmen. Dat is van de jachthaven helemaal naar het einde van de strekdam en terug. Een brandweerfontein en het Muiderslot vormden een prachtig decor voor deze manifestatie. Annemarie den Dekker, directeur van het Muiderslot, was een van de zwemmers, net als burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren (die de dag erna ook nog de City Swim in Amsterdam deed). Minstens net zo belangrijk was de deelname van zo'n vijftig kinderen, die ook geld bijeen haalden en aan de zwemtocht deelnamen: in hun geval 500 meter. Jimmy Fock is een van de organisatoren van het evenement, dat vooral dankzij lokale partners tot stand kwam. "We zijn ontzettend trots en tevreden. Het was een bijzondere dag, gevuld met enthousiasme, liefde en emotie."
Want wie heeft er in zijn of haar directe omgeving niet met kanker te maken? Vandaar dat er eerst twee minuten stilte werden gehouden om in gedachten te kunnen zijn bij diegenen die door kanker zijn gegrepen. "Een zeer indrukwekkend moment", vond Fock, die de dag niet had kunnen organiseren zonder de hulp van 75 vrijwilligers.

Fris en ver

De kinderen hadden toen al gezwommen, de volwassenen konden daarna van de kant. Het water was fris en de afstand ver, maar aangemoedigd vanaf de kant was het volbrengen van de zwemtocht (zeker achteraf geredeneerd) een peulenschil. Na afloop werd het (voorlopige) eindbedrag bekendgemaakt. 124.748 stond er op de cheque, maar donaties stromen nog altijd binnen en de teller is inmiddels de 128.000 gepasseerd. De 10-jarige Isa Lakeman uit Bussum haalde in haar eentje liefst 5.107 euro op. Haar oma overleed aan kanker en bovendien is Isa een goede zwemmer. Dus één en één was al snel twee. Of eigenlijk: ruim vijfduizend. Fock: "Volgend jaar willen we twee keer zoveel zwemmers en dus ook nóg meer geld ophalen. We vallen onder de organisatie Fight Cancer en het mooie is dat 100% van het opgehaalde geld naar kankeronderzoek gaat. Geen strijkstok."

Doneren kan nog steeds. De teller is inmiddels al over de 128.000 euro.