Het lichaam van Edita Moliené werd een jaar geleden bij de Muidertrekvaart in Muiden gevonden.
Het lichaam van Edita Moliené werd een jaar geleden bij de Muidertrekvaart in Muiden gevonden. Foto: Judith van Dijkhuizen

Zaak tegen verdachte moord Edita Moliené aangehouden

Justitie denkt voldoende bewijs te hebben tegen de verdachte, de raadsman van de Bussumer heeft twijfels over de gang van zaken.

NAARDEN / BUSSUM De 44-jarige Bussummer die sinds november vorig jaar vastzit op onder meer verdenking van moord op de Naardense Edita Moliené en het wegmaken van haar stoffelijk overschot, is ter observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum.

Edita's lichaam werd op vrijdagmiddag 20 september vorig jaar gevonden in de Muidertrekvaart bij Muiden. De Naardense was gekneveld en met touwen gewikkeld in een plastic opblaaszwembad.

Tweede verdenking

Naast de moord op Edita verdenkt justitie de verdachte ook van mishandeling en bedreiging met de dood van een andere vrouw.

Hij zou dit slachtoffer begin 2018 hebben geslagen en haar keel hebben dichtgeknepen. Ook zou hij tegen haar hebben gezegd dat hij haar zou vermoorden. Wat zijn relatie met dit slachtoffer is, is nog niet duidelijk.

Verwurging

De verdachte zou betrokkenheid
hebben bekend

Edita Moliené werd op 9 september 2018 voor het laatst levend gezien. Justitie denkt dat de Bussumer haar in de dagen daarna heeft gewurgd en haar stoffelijk overschot heeft weggemaakt. Justitie gaat ervan uit dat de verdachte Edita wurgde tijdens de seks en dat hij vervolgens haar handen en benen met tiewraps en touw vastbond.

Levenloze lichaam

Daarna wikkelde hij haar levenloze lichaam in een plastic opblaasbadje en reed haar achter in de auto van zijn ouders naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Daar gooide hij haar in het water.

Op 20 september werd zij door voorbijgangers in de Muidertrekvaart bij Muiden gevonden.

Voldoende bewijs

Justitie denkt, ondanks de ontkennende houding van de Bussumer, voldoende bewijs te hebben tegen de verdachte. Op het touw waarmee Edita was vastgebonden zat zijn DNA.

Ook zou hij tegen undercoveragenten hebben bekend betrokken te zijn geweest bij de dood van de Naardense.

Raadsman

De advocaat van de Bussumer wil de undercoveragenten ondervragen over de wijze waarop zij zijn cliënt uit de tent hebben gelokt. De raadsman heeft zo zijn twijfels over de toelaatbaarheid van deze undercoveractie.

Precieze doodsoorzaak

Tijdens vorige pro-formazittingen werd duidelijk dat de auto van de ouders van de Bussumer op DNA-sporen zal worden onderzocht. Ook zijn er nog een paar getuigen gehoord waaronder de huisarts van Edita en de toxicoloog. De verdediging hoopt door het horen van deze twee medici iets meer duidelijkheid te krijgen over de precieze doodsoorzaak van het slachtoffer.

De strafzaak is voor onbepaalde tijd aangehouden.