Wisselvallig en vrij koel weer

Met september op de kalender is de meteorologische herfst begonnen. Het weer geeft die ommezwaai ook enige gestalte na het zomerse slot van augustus. Blikvanger op de weerkaart is een hogedrukzone op de mid-Atlantische Oceaan. Met de koele noordwestelijke stroming daarbij trekken storingen naar het Noordzeegebied. Dat levert een wisselvallig weerbeeld op.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het wisselend bewolkt met kans op enkele buien. Er staat een matige tot vrij krachtige noordwestenwind. Het kwik blijft steken bij 15 à 16°C. Vrijdag is het half tot zwaar bewolkt. Er volgen enkele perioden met regen. De naar west krimpende wind trekt nog iets verder aan tot soms krachtig. Met een maximum van 17°C is het koel voor begin september.

Het weekeinde

Vooral zaterdag is de buienkans nog vrij groot. Nu en dan schijnt de zon. Met een iets in kracht afnemende wind tussen west en noordwest blijft het koel met een maximum van 16 à 17°C. Zondag is het weerbeeld wisselend met kans op enkele buien, maar de zon schijnt ook van tijd tot tijd. Het wordt 17°C. Het langjarig gemiddelde voor begin september is 20°C.

Weetje

Zomer 2019 had een gemiddelde temperatuur van 18.4°C. Het langjarig gemiddelde bedraagt 17.0°C. Het was daarmee de op drie na warmste zomer sinds 1901. Alleen zomer 2006 (18.5°C), zomer 2003 (18.6°C) en de recordzomer van 2018 (18.9°C) waren nog warmer. Het was tevens de op zes na zonnigste zomer. De circa 215 mm neerslag in onze regio was normaal.