Afbeelding
Foto:

De vereniging tot bevordering van festiviteiten in Bussum

'Het is geen nieuws wanneer we vertellen dat er in Bussum bijzonder weinig te beleven valt.' Zo luidde het begin van een artikel in de Bussumse Courant uit mei 1956. Maar daar zou nu iets aan gaan veranderen, want in zojuist was de 'Vereniging ter bevordering van festiviteiten in Bussum' opgericht. Al tijdens de eerste vergadering borrelden er heel wat ideeën op om wat leven in de Bussumse brouwerij te brengen. Zo wilde men een folkloristische optocht gaan organiseren. Maar dan moesten de muziekkorpsen van Crescendo en Sint Joseph wel nieuwe uniformen hebben, want het was toch geen gezicht dat die in hun dagelijkse plunje moesten marcheren. Niet al deze plannen konden worden uitgevoerd. Zo moesten de muzikanten tot 1958 op hun uniformen wachten.

Wel een groot succes was de folkloristische optocht. Op zaterdagmiddag 29 september 1956 konden de Bussumers, de krant spreekt van een 7 km lange haag van belangstellenden, zich vergapen aan een stoet van maar liefst 1,5 km, gevormd door zo'n 50 min of meer versierde praalwagens met reclame van de plaatselijke middenstand. De brandweer droeg aan de feestvreugde bij door het publiek met bluswater te besproeien – het was gelukkig stralend weer.

De vereniging zou nog vaker van zich laten horen. Tussen 1957 en 1965 organiseerde zij elk jaar de Bussumse Sportweek, van 1957 tot 1961 was zij verantwoordelijk voor de jaarlijkse Taptoe en in 1958 vonden er onder haar auspiciën eenmalig de Italiaanse Weken plaats, waarvan verslag werd gedaan in de Italiaanse versie van de Bussums Courant, Il Corriere di Bussum.

Waarom vertel ik dit allemaal? Binnenkort verschijnt de tweede aflevering van Bussums Historisch Tijdschrift, ditmaal gewijd aan het thema van de Open Monumentendag 2019, Plekken van Plezier. U komt er onder meer de kermis tegen, de bioscoop, het zwembad, de kindertuinen en de Grote Avond van het Willem de Zwijger College. Nu te koop in de boekhandel.

De Historische Kring Bussum organiseert bovendien op zaterdag 14 september een programma in Concordia, ook al een voormalige Plek van Plezier, en op zondag 15 september een bustoer vanaf Concordia langs Plekken van Plezier uit heden en verleden. Kom langs op onze stand op Bussum Cultureel voor meer informatie. En natuurlijk om lid te worden van de Historische Kring Bussum.

Nol Verhagen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding