Afbeelding
Foto:

100 jaar Brediuskwartier

De Vereniging Vrienden van het Bredius viert het hele jaar feest. In het weekend van 14 en 15 september staan er verschillende festiviteiten op het programma. Zie de website www.vriendenvanhetbredius.nl. Daarnaast verzorgt de Historische Kring Bussum op 6 september om 10.00 uur een lezing over 100 jaar Brediuskwartier in de Openbare Bibliotheek van Bussum. De toegang is gratis.

Hoewel het Brediuskwartier met zijn 100 jaar een relatief jonge wijk is, is zijn ontstaansgeschiedenis nauw verweven met die van het dorp Bussum. De wijk is immers gebouwd op een deel van de oude Naarder- en Bussumereng, het akkergebied dat bij het nietige dorpje Bussum van vóór 1874 hoorde. Aanvankelijk lag dat dorpje ten oosten van de eng, op de plaats waar we nu nog de hofstede Oud-Bussem aantreffen, die niet voor niets die naam draagt. Later, vanaf het jaar 1500, verhuisden de boeren naar de lager gelegen plek ten westen van de eng. Er wordt dan ook wel gesproken van Hoog-Bussum en Laag-Bussum. Toen Bussum na de aanleg van de spoorweg, onstuimig begon te groeien, werden de ontwikkelmogelijkheden van het gebied ernstig belemmerd doordat het onderdeel was van het schootsveld van de vesting Naarden. Daarom werd eerst het Spiegel ontwikkeld en vervolgens het Prins Hendrikpark. Toen was Bussum in feite af, want ten zuiden van de Huizerweg kon niet gebouwd worden, eerst omdat het gebied bij Hilversum hoorde en vervolgens omdat ook daar vestingwerken (waaronder Werk IV) zich deed gelden.

Men kan zich voorstellen dat de gemeente Bussum reikhalzend uitzag naar het intrekken van de Vestingwet, waardoor zowel het Brediuskwartier (dat toen natuurlijk nog niet zo heette) als Bussum-Zuid voor woningbouw beschikbaar kwam. De besluitvorming rond de inrichting van de nieuwe woonwijk had nog heel wat voeten in de aarde. Daarbij speelden onder meer de zanderijsloten een rol, die in het schootsveld van de vesting waren gegraven. Ook een van onze lokale helden, architect K.P.C. de Bazel, gooide nog wat roet in het eten. Dat en meer tijdens de lezing van 6 september.

Bent u nog geen lid van de Historische Kring Bussum? Bezoek dan op 7 september onze stand op Bussum Cultureel en meld u aan. U krijgt dan de beide dit jaar nog te verschijnen nummers van Bussums Historisch Tijdschrift gratis. Het eerste behandelt 'Plekken van Plezier in Bussum' en het tweede is gewijd aan Sport in Bussum: van kegelen tot rugby.

Nol Verhagen

[klein; Omslag Bussums Historisch Tijdschrift over het Brediuskwartier]

[Bijschriften:]

Kaart van Naarden en omgeving 1843

Stratenplan Brediuskwartier 1929

Afbeelding