Debby Vredeveld is jeugdagente voor kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar.
Debby Vredeveld is jeugdagente voor kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar. Foto: Bob Awick

Jeugdagente Debby: 'Een wederzijdse band opbouwen is heel belangrijk'

Debby Vredeveld is de jeugdagent van Gooise Meren en pakt problemen aan zoals weggelopen kinderen, kindermishandeling, jeugdcriminaliteit, suïcidale tieners en hangjongeren.

GOOISE MEREN Jeugdagent Debby Vredeveld (45) vertelt dat ze haar beroep bijzonder vindt, vooral als ze een verschil kan maken voor kinderen die het moeilijk hebben, want iedereen verdient een kans in het leven.

"En dan heb ik het over kinderen die van huis weglopen, uithuisplaatsingen, die mishandeld of gepest worden, te vaak op straat hangen en niet naar huis willen omdat de sfeer daar niet prettig is, jongeren die drugs gebruiken of dronken over straat lopen. Ik ben het aanspreekpunt voor kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar, maar ik merk wel echt dat de pubergroep het gevoeligst is voor het opzoeken van (eigen) grenzen."

Debby zit 23 jaar bij de politie in Gooise Meren. "Ik ben begonnen als surveillant bij de politie. Na een paar jaar heb ik de opleiding gevolgd om agent te worden en dan word je na een aantal jaren bevorderd tot hoofdagent. Dat heb ik jaren gedaan. Ik wilde toen graag jeugdagent worden en heb de opleiding 'Handelen in jeugdproblematiek' gedaan om jongeren te begrijpen, begeleiden, coachen en ondersteunen."

"Ik help bijvoorbeeld jongens en meisjes die weglopen van huis. Sommige zitten in de pubertijd en vinden het thuis niet altijd even makkelijk en kiezen er dan voor om weg te gaan. Als iemand in zo'n situatie zit, kan hij of zij altijd contact met me opnemen en ga ik met ze in gesprek om hulp aan te bieden. Natuurlijk kunnen ouders ook contact opnemen en als ze willen, kom ik langs. Ik kan hulp inschakelen als deze situatie al langer duurt. Weglopen hoort een beetje bij de pubertijd, maar het kan ook gaan om een bepaalde gedragsstoornis en dan neem ik contact op met gemeente, jeugdconsulent of huisarts om te kijken wat voor hulp de tiener nodig heeft." Ook geeft Debby advies aan middelbare scholen over bepaalde onderwerpen zoals softdrugs of sexting. "Jongeren gebruiken steeds vaker softdrugs en weten niet wat de gevolgen kunnen zijn. Sexting is echt van deze tijd. Iemand stuurt een naaktfoto naar een vriend of vriendin. Als je dan bijvoorbeeld ruzie krijgt of de relatie stopt, kan hij of zij de foto naar je school sturen en op internet zetten. Als dat gebeurt, zijn beiden strafbaar: degene die de foto heeft gemaakt en heeft opgestuurd en de ander die hem verspreid heeft. Heb je dat zelf meegemaakt of heb je er vragen over, neem dan contact met me op zodat ik je kan ondersteunen in het proces."

Debby vertelt dat ze veel samenwerkt met de wijkagenten en het jongerenwerk van Versa Welzijn. "Het gaat dan vooral om de hangjongeren in het centrum van Bussum. Ik kan niet overal tegelijk zijn en daarom is het belangrijk om te weten welke jongeren er op straat 'hangen', zodat je ze altijd kunt aanspreken als er iets niet goed gaat. Jongeren hebben regels en duidelijkheid nodig en de jongerenwerkers en wijkagenten bouwen eerder een band met ze op dan ik. Wat ik wel jammer vind in Gooise Meren is dat er geen plekken zijn waar de jeugd zich kan vermaken. In Bussum heb je maar één hangplek en die is bij de skatebaan. Gelukkig kunnen ze wel terecht in de buurtbuizen in Bussum en Naarden waar activiteiten voor ze georganiseerd worden. De jongeren kunnen zelf aangeven wat ze graag willen doen, zoals voetballen of muziek maken in de muziekstudio in Bussum."

"Ik wil het liefst overal zijn en alles oppakken, maar ik ben in mijn eentje, dus dat lukt niet. Het kan dan gaan om een telefoontje van een ouder dat zich zorgen maakt over haar 13-jarige dochter die een relatie heeft met een jongen van 18, tot kinderen die uit huis geplaatst worden. Laatst had ik een casus dat een jongen van 13 gepest werd. Ik ben langsgegaan bij de pesters en heb ze stevig toegesproken en verteld dat gepeste kinderen soms zelfmoord plegen. Ook heb ik contact gezocht met de ouders en die waren daar blij mee, want ze wisten niet dat hun kind aan het pesten was. Daarom vind ik een persoonsgerichte aanpak altijd heel waardevol. Als ik bijvoorbeeld een jongen vaak op straat zie lopen en weet dat hij eigenlijk op school moet zitten, ga ik in gesprek om te kijken hoe ik hem kan helpen. Ik wil zo iemand echt van de straat krijgen en zoek dan contact met de gemeente en de ouders van die jongen. We gaan dan bespreken waarom hij spijbelt, of hij naar een andere school wil, of hij aan sport doet of graag zou willen, hem helpen met een bijbaantje of vrijetijdsbesteding. Jongeren hebben het soms nodig dat er goed naar ze geluisterd wordt, dat we de problemen serieus nemen en dat ze de juiste hulp aangeboden krijgen. Ook is het van belang dat je het samen doet met de gemeente of Jongerenwerk, zodat we sneller hulp kunnen inschakelen."

'Jongeren begrijpen, begeleiden, coachen en ondersteunen'

"Ik vind mijn beroep belangrijk vooral voor jongeren die veel op straat hangen of thuis in een moeilijke situatie zitten. Elke jongere verdient een toekomst en ik kan ze altijd op een positieve manier helpen en begeleiden. Heb je vragen, tips of opmerkingen dan kun je contact met me opnemen via 0900-8844 of debby.vredeveld@politie.nl."