Bovenzijde van porseleinen stop op melkfles
Bovenzijde van porseleinen stop op melkfles Foto: Picasa

Melkwinkel en Melkschenkerij 'GOOILAND VREUGD'

Wandelend of shoppend in de Bussumse Nassaulaan is het aan te bevelen om bij nummer 34 eens langs de gevel (bij drogist Kruidvat) omhoog te kijken, naar de drie tegeltableaus onder de dakgoot. Een verrekijker kan van pas komen. No. 34 vormt met de belendende percelen 32 en 36 een nu nog nauwelijks als zodanig herkenbaar Jugendstilpand. Van 1896 tot ca. 1919 was in Nassaustraat 34 Melkwinkel en Melkschenkerij 'Gooiland Vreugd' gevestigd.

De tegeltableaus zijn waarschijnlijk aangebracht bij de bouw van het pand. Het linker tableau met de tekst 'MELK houdt JEUGD' toont een melkman die een glas melk aanbiedt aan een verpleegster die een kind op schoot heeft. Het midden tableau met de tekst 'GOOILAND' laat een boer zien die een koe melkt. Het rechter tableau met als tekst 'VREUGD' toont een zestal dansende kinderen. De tableaus zijn aan weerszijden voorzien van een zich herhalend Jugendstil motief.

'Gooiland Vreugd' was één van de verkooppunten van Melkinrichting en Roomboterfabriek Gooiland, die gevestigd was aan de Galgesteeg in Naarden. Eigenaar was S.A.C. (Bas) Dudok van Heel (1866 – 1930) die de fabriek omstreeks 1890 oprichtte vanwege de grote aantallen melkvee die werden gehouden op de door afzandingen ontstane nieuwe weilanden rond Naarden.

Naast Bussum waren er winkels in Naarden, Baarn, Hilversum, Laren en Muiderberg, in al deze plaatsen werden melkproducten aan huis geleverd. Een melkschenkerij was een gelegenheid waar zuivelproducten konden worden geconsumeerd. In Amsterdam was een vestiging waar alleen roomboter werd verkocht. Bas Dudok van Heel voerde met zijn fabriek, zoals ook blijkt uit de porseleinen stop van een melkfles, het predicaat 'HOFLEVERANCIER'. De door Gooiland geleverde zuivelproducten stonden onder steng toezicht. Regelmatig werd geadverteerd met de – gunstige – uitslagen van bacterieel onderzoek door het Scheikundig Laboratorium Boldering & van der Heide. Gooiland was lid van de Nederlandse Melkhygiënische Vereniging, op de hygiëne werd ook toegezien door de Bussumse arts Jakob M. Clinge Doorenbos.

Melkwinkel Gooiland Vreugd heeft tot ca 1919 bestaan. Daarna is het pand in gebruik geweest als dames- en herenmodehuis en weer later heeft zich er een drogisterij gevestigd.

Ben Koning

Afbeelding
De drie tegeltableaus boven Kruidvat