Perioden met zon, kans op een bui, vrij warm

De eerste helft van juli verliep koel. Een honkvast hogedrukgebied boven de Britse eilanden schuift woensdag oostwaarts. De koele noordwestelijke stroming daarbij met hardnekkige wolkenvelden wordt dan afgesnoerd. Nadien bepaalt een zuidwestelijke stroming het weer. De temperatuur komt op een meer normaal niveau met zonneschijn en ook buienkansen.

Donderdag en vrijdag

De windrichting is donderdag en vrijdag zuidwestelijk. Daarmee wordt vrij warme vochtige lucht aangevoerd. De maximum temperatuur komt uit op 23 à 24 graden. Dat komt overeen met het langjarig gemiddelde voor half juli. Het is dan ook normaal Nederlands zomerweer met geregeld zon en vorming van stapelwolken. Er kan soms een bui tot ontwikkeling komen.

Het weekeinde

Zaterdag lijkt het zomers warm te worden met een maximum van 25 à 26 graden. Er is enige ruimte voor de zon maar in de loop van de dag wordt de kans op een regen- of onweersbui vrij groot. Zondag kan goeddeels droog verlopen met zonneschijn en stapelwolken. Het wordt in de middag 23 à 24 graden. Er staat beide dagen een matige wind tussen zuidwest en west.

Weetje

Het komend weekeinde beginnen de Hondsdagen. Die duren grofweg van circa 20 juli tot 20 augustus. De heldere ster Sirius in sterrenbeeld Grote Hond komt dan vlak voor de zon op en is dan niet zichtbaar. Het is gemiddeld de warmste periode van het jaar. Vorig jaar zelfs grote hitte (bijna 36 graden eind juli). In 2017 ontbrak het tijdens die dagen aan hoge temperaturen.