Wat als biomassacentrale er komt?

GOOISE MEREN De gemeente Diemen heeft afgelopen week groen licht gegeven middels een 'verklaring van geen bedenkingen' voor de mogelijke komst van een biomassacentrale bij de Maxis. De gemeente Gooise Meren is zwaar tegen de komst van de centrale en heeft voor deze 'worst case scenario' een convenant opgesteld.

De centrale staat vlak achter de Maxis en is nét geen grondgebied van Gooise Meren. Toch zullen de gevolgen van de eventuele biomassacentrale wél op het bord van met name Muiden komen. Gooise Meren heeft formeel geen zeggenschap over de komst van de biomassacentrale.

De gemeente Gooise Meren is hoe dan ook geen voorstander van de biomassacentrale. "Wij hebben er geen invloed op, wij kunnen hier enkel iets van vinden", zegt wethouder Barbara Boudewijnse. "Wat wij nu wel hebben gedaan is een convenant maken met harde afspraken met Nuon/Vattenfall. Dus áls de biomassacentrale er al komt, dan willen we er zo gunstig mogelijk vanaf komen met nagenoeg geen impact op de lokale luchtkwaliteit. Verder blijven we als gemeente Gooise Meren in contact met de provincie en stellen we daar vragen over de centrale, de stikstofneerslag en over de consequenties van het verbranden van zoveel houtpellets hier om de hoek bij onze inwoners."

3