De huidige centrale van Nuon achter de Maxis zou in 2022 een biomassacentrale kunnen worden.
De huidige centrale van Nuon achter de Maxis zou in 2022 een biomassacentrale kunnen worden. Foto: G.J. Schultz

'We hebben strenge afspraken gemaakt bij komst biomassacentrale'

Vervolg van de voorpagina

GOOISE MEREN De gemeenten Gooise Meren, Amsterdam, Almere, Diemen en Weesp en de provincie Noord-Holland hebben strenge afspraken gemaakt met Vattenfall/Nuon voor als er een biomassacentrale in Diemen komt.

De gemeente Diemen stemde vorige week met grote tegenzin in met het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen. De gemeenteraad van Diemen wil unaniem geen biomassacentrale, maar de meerderheid volgt het standpunt van het college in Diemen dat er onvoldoende juridische grond is om deze verklaring te kunnen weigeren. Wethouder Barbara Boudewijns uit Gooise Meren begrijpt de keuze: 'Ze staan echt met hun rug tegen de muur'.

Met het afgeven van de verklaring van geen bedenkingen legt Diemen de bal nu bij de provincie. Het is aan Gedeputeerde Staten om een besluit te nemen of ze een omgevingsvergunning, voor de bouw van een biomassacentrale door Vattenfall/Nuon, gaan afgeven. Tegelijkertijd hebben dus de gemeenten afspraken gemaakt die het energiebedrijf verplicht tot aanvullende eisen op het gebied van luchtkwaliteit en de herkomst van de houtpellets die worden verstookt ten behoeve van stadswarmte. Boudewijnse: "Voor het geval dat de biomassacentrale er echt komt in 2022, moeten we het wel allemaal zo goed mogelijk regelen. Er komen straks 25 vrachtwagens per dag met houtpellets over de weg naar de centrale, we krijgen te maken met stikstof neerslag, noem het maar op. Gooise Meren heeft wel de nadelen, niet de voordelen. Die 'voordelen' zijn alleen voor Almere, Amsterdam en Diemen omdat die partijen de energie gebruiken voor stadswarmte."

De afspraken in het convenant 'verduurzaming stadsverwarmingscentrale Diemen' treden in werking als de centrale er daadwerkelijk komt. Het convenant bevat bindende afspraken over het minimaliseren van de negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit. De eisen voor de uitstoot van fijnstof worden twee keer zo streng als de wettelijke normen. Het lokale transport van de houtpellets zal uitstootvrij plaatsvinden, bij voorkeur door elektrisch aangedreven trucks. Door deze maatregelen heeft de nieuwe centrale nagenoeg geen impact op de lokale luchtkwaliteit. Verder zal Vattenfall/Nuon gedurende een periode van tien jaar een bedrag van jaarlijks 100.000 euro stort in een nieuw op te richten regionaal duurzaamheidsfonds. Dat fonds wordt ingezet om energiebesparing te bevorderen bij huishoudens met een laag inkomen in de gemeenten Diemen, Weesp en Gooise Meren, zodat de warmtecentrale niet steeds op volle toeren behoeft te draaien.