Afbeelding
Foto: Picasa

Geef gevangenen een gezicht

Op 19 april 1945 is het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort, het beruchte Kamp Amersfoort, door de geallieerden bevrijd. In het kamp hebben gedurende de oorlog ongeveer 35.000 gevangenen korte of lange tijd verbleven.

De gedenkplaats van Kamp Amersfoort wordt grondig verbouwd. In het nieuwe museum is ruimte voor een Fotomonument. Het plan is om door middel van deze fotowand de gevangenen zichtbaar te maken, hen letterlijk en figuurlijk een gezicht te geven door van hun een afbeelding op te nemen. Waarschijnlijk is niet van iedere gevangene een foto beschikbaar maar men wil alles opnemen wat er aan foto's of tekeningen nog vindbaar is.

De projectgroep 'Geef gevangenen een gezicht' vraagt aan de historische kring of zij in het bezit zijn van afbeeldingen van gevangenen van Kamp Amersfoort of willen helpen om foto's van gevangenen te verzamelen of met de projectgroep in contact te brengen met personen die mogelijk een foto bezitten. Men wil een naamsvermelding, geboortedatum en zo mogelijk de tijd van het verblijf in Kamp Amersfoort erbij ontvangen.

Een team controleert de foto's en gaat na of een gevangene in Kamp Amersfoort heeft gezeten.

Neemt eens een kijkje op de projectwebsite www.geefgevangeneneengezicht.nl.

De Historische Kring heeft al namen van Bussumers en contact met de familie in contact. Daaronder zijn de verzetsmensen Floris B. Bakels, Chris Diters en Jan Koet. Maar u kunt ook reageren. Zoals: wie heeft meer gegevens van Willem Gerard Klomp, gem. secr., die in Kamp Amersfoort gezeten heeft? En van Marcus Johan Molenaar, geboren in 1922, die ook enige tijd in het kamp zat. Dit zijn namen van Bussumers, maar ook lezers in Naarden, Muiderberg en Muiden, die weet hebben van mensen die in Kamp Amersfoort hebben gezeten, kunnen dat melden. Mogelijk gaat het om honderd mensen.

U kunt rekenen op de dankbaarheid van de mensen die dit organiseren om zoveel mogelijk gevangenen aan de vergetelheid te onttrekken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Leen Bogers, leen@kampamersfoort.nl of met het fototeam foto@kampamersfoort.nl. Ook de Historische Kring Bussum kan bemiddelen tussen u en de projectgroep.

Klaas Oosterom

[amersfoort1onderschrift] Achterzijde van het indrukwekkende monument uit 1953 van Frans Sieger aan het einde van de schietbaan bij het voormalige Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort. Hij is niet van vlees en bloed, zoals toen. Hij is versteend, versteend tot monument (foto Ben van Bohemen)