Sluiswachters mogen voorlopig blijven

MUIDEN De Groote Zeesluis in Muiden zal de komende jaren nog worden bediend door sluiswachters. Dat heeft bestuurder Bea de Buisonjé van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht laten weten tijdens een vergadering met de Stadsraad Muiden.

Het waterschap schetste eerder een scenario van een sluis die op afstand bediend zou worden, inclusief een flink aantal camera's en luidsprekers. In dat plan zou de sluiswachter ook verdwijnen. De Stadsraad vond dat maar niks en diende daarom afgelopen maart een petitie in tegen de automatische bediening, die 1700 keer werd ondertekend. Voorlopig zal dat scenario dus geen werkelijkheid worden.

"Er is geen tijdspad genoemd, maar voorlopig zullen we gewoon met de sluiswachter in Muiden werken. Voor ons staat veiligheid altijd voorop en met de sluiswachter werkt alles goed," aldus een woordvoerder van het waterschap.

Ondertussen wordt groot onderhoud aan de Groote Zeesluis uitgevoerd. "We zullen daar als waterschap binnenkort graag meer uitleg ter plaatse over geven en nodigen daar de Stadsraad ook voor uit. We leggen dan uit wat we precies doen. Het gaat om zaken zoals het vervangen van de elektrische installatie, schilderwerk en restauratiewerk aan de sluisdeuren."


Sanering verontreinigd grondwater

GOOISE MEREN De provincie Noord-Holland neemt de verantwoordelijkheid en het beheer over van vier grondwaterverontreinigingen in Gooise Meren. Het gaat om locaties op de Olmenlaan en Brinklaan in Bussum, de Jan ter Gouwweg en vlak bij de Koningin Wilhelminalaan in Naarden.

De locatie op de Jan ter Gouwweg is momenteel in gebruik als speeltuin. Vroeger stond hier de Chemicafabriek. De gemeente wil het gebied herontwikkelen voor woningbouw.

De gemeente en de provincie betalen samen een bedrag van in totaal € 483.750. De provincie betaalt mee, omdat de gemeente niet volledig aansprakelijk is. De verontreinigingen komen van industriële activiteiten in het verleden.