Strengere afspraken biomassa- centrale

REGIO De gemeenten Diemen, Almere, Amsterdam, Weesp, Gooise Meren en de provincie Noord-Holland hebben strengere afspraken gemaakt met Vattenfall/Nuon als er een biomassacentrale achter de Maxis komt.

De inwoners van deze gemeenten maken zich zorgen over de luchtkwaliteit en de duurzaamheid van biomassa als warmtebron. Het convenant bevat bindende afspraken over het minimaliseren van de negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit. Het energiebedrijf verplicht zich tot aanvullende eisen op het gebied van luchtkwaliteit en de herkomst van de houtpellets die worden verstookt. Ook schakelt het energiebedrijf op termijn over op alternatieve energiebronnen zoals geothermie, aquathermie of restwarmte uit datacenters. De afspraken in het convenant treden pas in werking als de centrale er daadwerkelijk komt. Daarvoor is onder meer een positief investeringsbesluit van Vattenfall/Nuon nodig. Ook moet de provincie Noord-Holland nog een omgevingsvergunning afgeven. De centrale ligt op grondgebied van Diemen.

Kindermars

De plannen voor een biomassacentrale houden de gemoederen bezig. Donderdag praat de gemeenteraad van Diemen erover, maar eerst lopen kinderen woensdag een kindermars.

De Nationale Kindermars voor schone lucht is voor iedereen: kinderen, ouders, vrienden en vriendinnen. Iedereen die wil lopen voor schone lucht en hiermee Nuon/Vattenfall wil oproepen om de bouw van de grootste biomassacentrale in Diemen te staken, is welkom, melden de organisatoren van het Comité Schone Lucht.

De Kindermars start woensdag om 14.00 uur in het Theo van Goghpark op IJburg. De deelnemers lopen dan naar de Nuon-centrale in Diemen. De organisatoren verwachten daar ongeveer een uur over te doen. Zij hopen dat iedereen die meeloopt een stekje meeneemt van een boom of struik. Die zullen bij de centrale worden aangeboden aan de directeur van Nuon/Vattenfall. De kindermars is onderdeel van de Art Action: IMPLANTAIR – 1000 stekken voor schone lucht, georganiseerd door Comité Schone Lucht, Amsterdam en Duurzaam Dorp Diemen. Meer informatie over de kindermars is te vinden op de Facebookpagina Nationale Kindermars.