Geleidelijk licht wisselvallig, het weekeinde vrij koel

De laatste juniweek verliep op-en-top zomers. Met juli op de kalender schakelt de zomer terug naar een lagere versnelling. Deze week ligt er een uitloper van het Azoren hogedrukgebied tot boven de Britse eilanden. De stroming is dan noordwestelijk met eerst 20-21°C als maximum. Het wordt koeler met kans op een paar buitjes.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het droog met wolkenvelden en perioden met zon. Het is gematigd zomerweer met een maximum van 20 à 21°C. Er staat een zwakke tot matige westenwind. Vrijdag bestaat er kans op wat meer wolkenvelden, maar er is ook zonneschijn. Heel lokaal kan er een buitje vallen. De westenwind trekt aan tot matig. Het wordt in de middag ongeveer 21°C.

Het weekeinde

Er staat in het weekeinde een matige noordwestenwind. Het is daarbij tamelijk koel met een maximum van om en nabij de 19°C. Het langjarig gemiddelde voor begin juli bedraagt 21 à 22°C. Er is bewolking aanwezig, maar de zon schijnt ook geregeld. Er kan zowel zaterdag als zondag een lokaal buitje vallen. Na het weekeinde lijkt de kans daarop iets toe te gaan nemen.

Weetje

Juni was met een gemiddelde dag- en nachttemperatuur van 18.1°C recordwarm. Normaal is 15.6°C. Het vorige record bedroeg 18.0°C in de junimaanden van 1976 en 2017. Juni had duidelijk twee gezichten: met circa 120 mm als neerslagsom (65 mm = normaal) was juni zeer nat; het was tevens een zonnige maand.