Kunnen kosten onderhoud groen omlaag?

GOOISE MEREN Kan het onderhoud van straten, stukjes groen en speelplaatsjes wat teruggeschroefd worden? Dat vragen VVD en Hart voor BNM aan het gemeentebestuur. De vraag wordt gesteld omdat het onderhoud steeds meer geld kost, de komende jaren zelfs 1,8 miljoen euro meer dan gepland.

VVD en Hart voor BNM stellen voor op bepaalde plekken het onderhoud wat terug te schroeven om geld te besparen. Bepaald onderhoud kunnen inwoners zelf ook oppakken. Terugschroeven zou ook prima kunnen, omdat nu op de meeste vlakken 'goed' en 'zeer goed' wordt gehanteerd. Een 'voldoende' zou wat deze partijen betreft ook afdoende kunnen zijn als dat geld bespaart.

De gemeenteraad bepaalt volgende week of zij akkoord gaat met het voorstel.


Noodlokalen kosten miljoenen

BUSSUM Het grootste deel van het onverwacht hoge bedrag van 13 miljoen euro voor tijdelijke huisvesting voor scholen wordt vooral besteed aan noodlokalen voor het Willem de Zwijger College, het Goois Lyceum en het St. Vituscollege. Dat rekent wethouder Geert Jan Hendriks voor aan de gemeenteraad.

De genoemde scholen worden de komende jaren fors gerenoveerd en er komt nieuwbouw. De drie scholen moeten voor zeven miljoen euro aan noodlokalen worden geholpen. Al met al heeft de gemeente voor de noodlokalen een oppervlakte van zevenduizend vierkante meter nodig.

Daar kan nog wel wat op worden bespaard: als de gemeente de containers van de noodlokalen later weer verkoopt vangt zij daar 1,2 miljoen euro voor. Er wordt twee miljoen besteed aan enkele basisscholen, ook de Naarder St. Vitusmavo heeft twee miljoen euro nodig.

Onzekerheden

Het totale bedrag van 13 miljoen euro kan nog hoger worden, omdat er nog veel onzekerheden kleven aan de plannen voor de noodlokalen. Zo is er onder meer nog geen locatie bekend waar de lokalen komen te staan.