Het clubhuis dat in 1933 gereed kwam
Het clubhuis dat in 1933 gereed kwam Foto: Picasa

Gooische Hockey Club (2, slot)

De dertiger jaren van de 20e eeuw kunnen met recht het glorietijdperk van de club genoemd worden, die in 1901 was opgericht. In de jaren ervoor konden er voor het eerst dameselftallen gevormd worden. Tot die tijd hadden de dames zich tevreden moeten stellen met mixed partijtjes. De Gooische zetten als eerste in Nederland een damesjeugdafdeling op. In de jaren 30 werd de Gooische een van de grootste clubs van Nederland.

Vijf leden werden in die jaren international. Nel de Ruiter-Hofland kwam zelfs 32 maal voor het Nederlands elftal uit. In 1933 werden de velden op het Laegieskamp in gebruik genomen en kwam er een clubhuis. Hier werd de damesinterland Holland-Belgiƫ gespeeld. Er waren intensieve contacten met buitenlandse clubs. De jaarfeesten werden in het chique Hotel Bosch van Bredius gehouden.

Eind jaren 30 valt de schaduw van het nazisme ook over de activiteiten van de club. De voorzitter wenst nauwe contacten te onderhouden met Duitse clubs. In oktober 1940 wordt hij lid van de NSB en treedt later zelfs toe tot de Germaanse SS. Hij staat toe dat de velden door de Jeugdstorm, een NSB-getinte beweging, gebruikt worden. Ook de penningmeester en een commissaris zijn NSB'er. Verordeningen op last van de bezetter volgen elkaar in hoog tempo op. Joden mochten niet meer spelen of aanwezig zijn. Het treft de 14-jarige Dirk Rozendaal. Leden en donateurs steken de koppen bij elkaar en roepen op het lidmaatschap van de club op te zeggen. Praktisch alle leden en donateurs geven hieraan gevolg. Er kunnen geen elftallen meer op de been gebracht worden. Het zal de rest van de bezettingstijd een papieren vereniging blijven.

Na de bevrijding vond er een zuivering plaats en op 7 juli 1945 werd op een bijeenkomst van teruggekeerde oud-leden een voorlopig nieuw bestuur gekozen.

Anno 2019 is de Gooische H.C. nog steeds actief en is een van de grootste hockeyclubs van Nederland. De velden zijn aan de Bussumse Meerweg, sinds 2016 behorende bij de gemeente Gooise Meren.

Klaas Oosterom, met dank aan Marcel Goedhart

Bronnen: Honderd jaar Gooische! 1901-2001. Uitgegeven in 2002. Sport in de oorlog. Ad van Liempt en Ad Luitzen (redactie). L.J. Veen 2010

Nel de Ruiter-Hofland en  Thea Ubbink, internationals
Heren I, toernooiwinnaar in Nijmegen (1934)