Eerst wisselvallig, het weekeinde droog en meer zon

Vrijdag begint de astronomische zomer. De week begon met drie zomerse dagen (25+) door een hogedrukgebied dat zich via Duitsland oostwaarts verplaatst. Het wordt gevolgd door een lagedrukzone met kans op onweer. De temperatuur valt dan in de polaire lucht wat lager uit. In het weekeinde is het droog dankzij nieuwe hogedruk en stijgt de temperatuur weer iets.

Donderdag en vrijdag

Na een zomerse weekstart volgt woensdag op meerdere plaatsen onweer. Donderdag is het weer even gedaan met de hoge temperaturen. Het kwik houdt het bij 20°C voor gezien. Er is meer bewolking met kans op een bui. Nu en dan schijnt de zon. Ook vrijdag wordt het zo'n 19 à 20°C, maar het blijft vrijwel droog. Er zijn perioden met zon bij een matige westenwind.

Het weekeinde

Het weekeinde belooft geheel droog te gaan verlopen. Voor zowel zaterdag als zondag worden zonnige perioden verwacht. De wind wordt aflandig en ruimt naar noordoost tot oost. De wind is matig van kracht (windkracht 3). Zaterdag wordt het in de middag 21°C. Zondag enkele graden hoger, tot circa 23°C. Het langjarig gemiddelde voor half juni bedraagt 20°C.

Weetje

De meteorologische zomer begon op 1 juni. Dat is om praktische redenen. Een seizoen is zo gemakkelijker te berekenen en weerkundig klopt het ook. De astronomische zomer begint als de zon loodrecht boven de Kreeftskeerkring staat. Dit jaar op 21 juni om 17.54 uur. De dag duurt dan 16,5 uur. Het wordt 'zonnewende' genoemd. Hierna worden de dagen weer korter.