Een deel van het organisatiecomité.
Een deel van het organisatiecomité. Foto: Yvette de Vries

Nog drie dagen tot het Spieringfestival

Het Spieringfestival begon in 1998 als muziekspektakel, er kwamen steeds meer eetkraampjes, maar dit jaar is het terug naar de basis.

MUIDEN Voor de 21ste keer wordt zaterdag het Spieringfestival gehouden en het lijkt erop dat alles meezit. Er zijn leuke bandjes, er is flink wat vertier voor de kinderen en ook de weersvoorspelling is goed. Het organisatiecomité, bestaande uit vijf personen, is bezig met de laatste puntjes op de i.

Enthousiast vertelt Johan Smit van het organisatiecomité dat er diverse podia zijn met allerlei soorten muziek en van jonge talenten tot de meer bekende en geoefende bands. En daarmee komen we direct bij de kern van het festival: muziek. Was er de voorgaande jaren echt een markt met veel eetkraampjes, dit jaar is er een foodcourt bestaande uit vijf à zes kraampjes met eten en drinken. En die worden ook, in tegenstelling tot voorheen, bemand door de lokale horeca. "Een bewuste keuze", aldus Ben Bogaard, die zich ook met de organisatie bezighoudt. De animo onder standhouders was de laatste jaren al tanende en de organisatie wilde sowieso dat muziek weer de boventoon zou voeren. Het Spieringfestival is tenslotte ooit ontstaan als muziekfestival. De paar kraampjes die er dit jaar staan, staan verspreid over de Amsterdamsestraatweg, waar ook een lange bier- annex eettafel staat. "Zo'n zeventig meter aan tafels hebben we daar neergezet", aldus Johan. Daar kunnen de bezoekers dan gezellig aanschuiven.

'Kom met de fiets'

De organisatie mikt vooral op bezoekers uit Muiden zelf, uit Muiderberg, Weesp, Naarden en Bussum. Ook hopen ze veel nieuwe stadsgenoten van De Krijgsman te trekken. "Een mooie manier om kennis met elkaar te maken", aldus Ben. Want behalve dat het Spieringfestival een waar muziekspektakel is, is het ook een gezellig samenzijn. En daar hoort ook een hapje en een drankje bij. En dat is weer een goede reden om op de fiets te komen. Een groot deel van Muiden is sowieso die dag afgesloten voor autoverkeer.

Vrijdagavond aftrap

De band Tastoo Music Machine geeft vrijdagavond alvast een voorproefje. Zij treden op bij Taveerne De Mol. Zaterdag treden onder meer Roni & The Last Minutes, Dear mr. Mud, Tessa Belinfante, Niels Proost, Jasper Taconis en de Hot Town Coverband op. In totaal maken zo'n 20 bands en musici hun opwachting. "Je kunt echt niet om de muziek heen en er is een brede mix van stijlen", vertelt Johan enthousiast.
De verschillende muziekpodia staan verspreid over de stad. Wie houdt van relaxte easy listening en jazzy muziek moet zeker even bij De Doelen langsgaan. De bands bij De Mol brengen een lekkere mix van rock, blues, pop en fusion en ook bij Graaf Floris komen bluesliefhebbers aan hun trekken. Verder zijn er podia op het Vonkplein en natuurlijk bij café Ome Ko.

De Amsterdamse-straatweg is deels ingericht als foodcourt

Kinderactiviteiten

Op een aantal plekken zijn er ook activiteiten voor kinderen. Zo is er op de Herengracht ruimte voor spelletjes en sport en kan er geknutseld worden.
Bij de kraam op de Amsterdamsestraatweg worden glittertattoos gezet en kleurplaten voor de kleurwedstrijd uitgedeeld.

Het festival begint zaterdag om 14.00 uur en rond 01.00 uur klinken de laatste tonen door de Vestingstad. Het hele programma is te vinden op Facebook.