Hugo Bellaart dook in de wereld van plasticafval dat in onze gemeente door het GAD wordt ingezameld.
Hugo Bellaart dook in de wereld van plasticafval dat in onze gemeente door het GAD wordt ingezameld. Foto: Bob Awick

Raadslid wil dat er meer grip komt op wereld van pmd en plastic afval

Braaf scheiden we ons huishoudelijk afval. Maar wat er daarna mee gebeurt, kan niet door de beugel, meent raadslid Hugo Bellaart.

Vervolg van de voorpagina

BUSSUM Na het lezen van een artikel in de Volkskrant over afval in China werd de 'milieuman' in VVD'er Hugo Bellaart wakker. Zoals hij zelf zegt: 'Toen is de kiem gelegd en ben ik echt in de wereld van plasticafval gedoken'. Zijn doel is dat de overheid meer grip krijgt op de wereld van pmd en plasticafval.

Welke acties heeft u ondernomen?
"Ik heb vragen gesteld over ons plasticafval in de gemeenteraad, publiceerde hierover in NRC en deze week in het blad voor de Nederlandse gemeenten. Ook ben ik met leden van de Tweede Kamer in gesprek."

Wat voor reacties heeft u na de publicaties ontvangen?
"Ik hoor vanuit het hele land gekke verhalen. In Hengelo is het zo dat de vervuiler betaalt: hoe meer restafval je hebt in de grijze bak, hoe meer je betaalt. Dat kunnen ze allemaal achterhalen met de codesticker op de kliko. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk zie je dat mensen hun restafval dan maar in het bos dumpen, in een kliko van de buren doen of in de groene bak gooien. Die kant moeten we hier in de Gooi en Vechtstreek niet op en daar zal ik voor waken."

U heeft zich verdiept in onderzoeken, artikelen en cijfers. Wat valt u het meeste op?
"Ik heb de hele afvalketen van huishoudelijkplasticverwerking wel goed in beeld. Het uitgangspunt: de verpakkingsindustrie die plastic maakt moet deze zelf opruimen - klinkt goed. Daarvoor hebben de verpakkingsproducenten het Afvalfonds in het leven geroepen, dat de GAD betaalt voor het 'bruikbare afval'. Het GAD krijgt zodoende per ton afval een bijdrage. Denk aan 46 euro voor glas en 70 euro voor blik. Plastic is van een hele andere orde van grootte: 756 euro per ton. Die hoge vergoeding is de reden dat er massaal apart wordt ingezameld en dat er een enorme berg aan onbruikbaar plastic zijn weg zoekt. Die wordt verhandeld en verscheept buiten ons zicht en komt onder andere terecht op stortplaatsen in Aziƫ. Daar kom ik tegen in verweer. Ondertussen houden verpakkingsproducenten de schijn hoog dat er wordt opgeruimd. De recycling van glas, hout en papier gaat prima, maar huishoudelijk plastic is het lelijke eendje van de circulaire economie."

Het GAD en Suez zeggen dat er geen huishoudelijk afval buiten Europa wordt gebracht.
"We weten gewoon dat ons huishoudelijk afval bij het verwerkingsbedrijf Suez in Rotterdam - na sortering - het label 'bedrijfsafval' krijgt en daarmee uit ons zicht verdwijnt. Op papier wordt dus geen huishoudelijk afval verscheept, omdat het etiket onderweg is aangepast. Al met al heb ik allerlei van dit soort misleidende antwoorden van het GAD en Suez gekregen."

'Huishoudelijk plastic is het lelijke eendje van de circulaire economie'

Wat moet er volgens u gebeuren?
"Allereerst moeten wij met zijn allen minder plastic gaan gebruiken. Vervolgens willen we zicht houden op wat er met het plasticafval gebeurt dat niet hergebruikt kan worden. We kunnen als gemeente eisen stellen aan de verwerking van ons afval; als het verbrand moet worden, doe dat dan in ovens in Nederland, want die behoren tot de beste en schoonste van de wereld en zo levert het nog stadswarmte op. Het is een complex onderwerp dat ik ook met de omringende gemeenten van de GAD wil oppakken, want de kern van de zaak is dat gewoon maar 15-20 procent daadwerkelijk hergebruikt kan worden."