Afbeelding
Foto:

Gooische Hockey Club (1)

De Gooische werd in 1901 opgericht onder de naam Gooische Hockey en Bandy Club. Oprichters waren een stel jonge Amsterdammers, grotendeels leden van de Roei- en zeilvereniging De Hoop, die het leuk vonden om op de zondagen dat er niet geroeid kon worden toch samen van de frisse en gezonde lucht van het Gooi te kunnen genieten. Leden die in aangrenzende gemeenten van Bussum of in Amsterdam woonden werden 'buitenleden' genoemd. Twee derde van de leden moest ermee akkoord gaan als iemand werkend lid wilde worden. Zowel 'heeren' als 'dames' konden lid worden. 'Het tenue voor heeren bestaat uit een blauw-wit shirt en donkere pantalon; de dames in blouses in de clubkleuren en donkere rok; deze laatste minstens 15-20 cm van den grond'. De clubkleuren waren eerst gestreept blauw met witte trui of shirt, daarna blauw en wit in hetzelfde model als nu, maar lichter blauw. Het veld waar de GHC het eerst heeft gespeeld was gelegen in de buurt van de Gasfabriek aan de Zwarteweg. Ook wordt gesproken over de tuin van de familie Lohman aan de Koningslaan in Bussum. De spelers moesten een uur voordat het spel begon zelf de krijtlijnen trekken. In 1910 kreeg de GHC de beschikking over een eigen houten gebouwtje, in Noorwegen gekocht.

In de eerste 10 jaar werd er veel mixed gespeeld. De dames waren op het veld moeilijk te passeren: 'De lange rokken kwamen bijna tot op de grond en dat was een geweldig stopvlak. Je hoorde alleen maar plof'.

De familie Dudok van Heel speelde een grote rol in de club. Het was toen gebruikelijk dat de spelers zich voor de wedstrijd zich aan elkaar voorstelden met de achternaam. Het verhaal gaat dat bij een wedstrijd tegen de Haarlemse club vier leden van de Gooische zich voorstelden als Dudok van Heel, waarna vier spelers van Haarlem zich voorstelden als Ledeboer. Eerst dachten beide partijen dat ze elkaar voor de gek hielden. Maar niets was minder waar.

Het 'stamcafé' van de Gooische was melksalon/lunchroom Frisia op de Vlietlaan. Al vrij spoedig werd het Hotel Nieuw Bussum.

Klaas Oosterom

Bron: Honderd jaar Gooische! 1901-2001. Uitgegeven in 2002.

Het hockeyelftal in 1907-1910
Hockeydames voor het clubhuis.
Mixed Hockeyclub van de Gooische 1910-1911.