Wie toch gaat zwemmen kan een boete krijgen.
Wie toch gaat zwemmen kan een boete krijgen. Foto: Bob Awick

'Als er granaten liggen, kunnen we niet anders dan zwemmen verbieden'

De gemeente kondigde vorige week een algeheel zwemverbod af voor al het water rondom Naarden-Vesting. De burgemeester geeft uitleg.

NAARDEN Voorlopig mag er niet meer worden gezwommen in het water rondom Naarden-Vesting. Dat verbod geldt sinds vorige week, maar zou wellicht in de toekomst weer ingetrokken kunnen worden. Op dit moment wordt nader onderzoek gedaan door de beheerder van het water, de Stichting Monumenten Bezit (SMB). Daarna kan gekeken worden of het verbod ingetrokken kan worden of niet.

De SMB vond afgelopen september een granaat en deed onderzoek naar de herkomst. De bevindingen werden aan de gemeente gepresenteerd. Na die presentatie werd direct besloten een zwemverbod in te stellen. De SMB legt uit wat de stand van zaken is: "Uit het bureauonderzoek is gebleken dat delen van de vesting aangeduid moeten worden als verdacht. Nadere details moeten via een vervolgonderzoek naar boven komen. Uit het eerste onderzoek kwam onder andere naar voren dat de brisantgranaat die is gevonden aan de kant is gekomen bij het baggeren. Het fysieke onderzoek moet de komende tijd duidelijk maken of er -op de als verdacht aangemerkte locaties - ook daadwerkelijk munitie ligt. Er is nog geen duidelijkheid over data. Het verbod voor zwemmen en magneetvissen is een beslissing geweest van de gemeente. Die beslissing ondersteunen wij."

Burgemeester Han ter Heegde, waarom heeft de gemeente het zwemverbod ingesteld?
"We kennen nu de inhoud van het eerste bureaurapport. We willen nu dat de SMB fysiek onderzoek uitvoert. Het verbod is echt nodig; als er granaten in het water liggen dan kunnen we niet anders dan het verbod instellen."

Waarom komt er nu pas actie?
Ter Heegde: "De SMB is in actie gekomen om te kijken waar de granaat vandaan kwam en heeft gekeken naar wat er is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft even geduurd. Er is nu in kaart gebracht dat er bepaalde plekken zijn waar de mogelijkheid van het vinden van een granaat groter is dan op andere plekken. De plekken waarvan we denken dat er meer aanleiding toe is, worden onderzocht. Er wordt dus echt op specifieke locaties gekeken."

Hoe nu verder?
Ter Heegde: "We voeren een algemene bepaling in voor zolang dat nodig is. Als blijkt dat het zwemwater weer vrijgegeven kan worden, dan doen we dat. Ik hoop dat we snel weer kunnen zwemmen in de vestinggracht."

Hoe wordt er gehandhaafd?
Ter Heegde: "We hebben zo veel mogelijk de boodschap duidelijk willen maken dat zwemmen niet mag. Er staan gele bordjes langs de ingangen bij de vesting en op warme dagen gaan we de situatie in de gaten houden. We hebben brieven gestuurd naar de inwoners en naar de scholen. Wie toch zwemt krijgt eerst een waarschuwing, later een boete.
Overigens is het water rondom de vesting geen openbaar zwemwater en dus controleert de gemeente ook niet op de kwaliteit van het water."

SMB: Delen van de vesting zijn gemarkeerd als verdacht'

Mogen we springen vanaf de wallen?
Ter Heegde: "Wij snappen heel goed dat het buitengewoon leuk is om naar beneden te springen. Het is zelfs een diepe wens van mij om dat ooit nog te doen, maar dat zit er niet in. Het is veel te gevaarlijk. Springen blijft verboden. De diepte van het water verschilt ontzettend en er kunnen fietswrakken liggen. Springen raad ik ten zeerste af. De gemeente kan hier niet verantwoordelijk voor zijn."

Kunnen we nog wel varen met een bootje door de grachten?
Ter Heegde: "Ja."

En vissen met een hengel?
Ter Heegde: "Ja."

Pootjebaden?
Ter Heegde: "Nee."

En tot slot; mogen honden in het water spelen?
Ter Heegde: "Nee."