Carine van Gorp en Karen Smeenk zijn de initiatiefnemers van de buurttuin.
Carine van Gorp en Karen Smeenk zijn de initiatiefnemers van de buurttuin. Foto: Yvette de Vries

De Kloostertuin in Naarden Vesting wordt een heuse buurttuin

Jarenlang lag de Kloostertuin er verwaarloosd bij. Inmiddels groeien er weer kruiden, groenten en bloemen en is het een plek om samen te komen.

NAARDEN Een beetje verscholen en minstens zo verwaarloosd was hij: de binnentuin in het Weeshuiskazernecomplex in de Vesting. Maar op initiatief van buurtbewoonsters Carine van Gorp en Karen Smeenk heeft de tuin inmiddels een metamorfose ondergaan en het moet nog veel mooier worden.

"We willen er een echte gemeenschapstuin van maken", aldus Carine. Nu zijn er al perkjes met kruiden, groenten en bloemen en er staat een lange houten tafel met stoelen. Die kregen ze van een buurtbewoner. De gemeente liet het onderhoud volgens de beide bewoonsters versloffen, dus kwamen ze zelf met een initiatief. Het kostte een aantal bezoekjes aan de gemeente, maar ze kregen toestemming om de tuin aan te pakken. Met als uitgangspunt de oorspronkelijke symmetrie en invulling.

Serieus aan de slag

De beide dames hebben aardig wat kennis opgedaan. "We zijn serieus bezig, het lijkt wel alsof we een bedrijf hebben", lacht Karen. Ze bezochten verschillende tuinprojecten in de regio, waaronder de Muiderslottuin, en doken ook in allerlei literatuur, vastbesloten om er een succes van te maken. "Het moet een fijne plek worden waar buren, jong en oud, samen kunnen werken en elkaar ontmoeten." Een plek van verbinding. Carine: "Het moet niet een project van ons tweeën worden."

Maandag buurttuindag

Karen vertelt dat ze zo'n twee jaar geleden alle direct aanwonenden en ook de mensen uit de omliggende straten hebben aangeschreven. "We kregen veel enthousiaste reacties." In februari en maart zijn met een clubje veel voorbereidende werkzaamheden, zoals het verwijderen van onkruid en het schoonmaken van de pergola, gedaan. Inmiddels wordt er elke maandagavond in de buurttuin gewerkt. Een vast clubje bewoners verschijnt er zo'n beetje elke week, maar er komen ook steeds meer mensen nieuwsgierig kijken of af en toe meehelpen. Lopend door de tuin vertellen Karen en Carine enthousiast over wat er allemaal geplant is. Er zijn perkjes met kruiden, de kropjes sla steken voorzichtig hun kop op en veel onkruid is verwijderd. "We zijn nog een beetje aan het experimenteren", glimlacht Karen. Maar het is wel de bedoeling dat de tuin in de toekomst aardig wat groenten en fruit 'oplevert'. Er is inmiddels ook een Instagramaccount, @de.kloosteruin, waarop iedereen de verrichtingen kan volgen.

'We zijn serieus bezig, alsof we een bedrijf hebben'

De Kloostertuin is onderdeel van de Weeshuiskazerne. Het complex uit de late middeleeuwen had verschillende functies. Begin jaren negentig besloot de gemeente dat het complex een cultuur- en woonbestemming zou krijgen. Er vond een grootschalige restauratie plaats en er werden delen vervangen door nieuwbouw.

Tijdens de buurtborrel, zaterdag 15 juni, kan de Kloostertuin worden bewonderd.