Petra Olgers en Dirk Doude van Troostwijk organiseren de markt op het Julianaplein.
Petra Olgers en Dirk Doude van Troostwijk organiseren de markt op het Julianaplein. Foto: Bob Awick

Goede doelen presenteren zich in Bussum

BUSSUM Met kraampjes, muziek en allerlei activiteiten wordt zaterdag vanaf 13.00 uur het Bussumse Julianaplein omgetoverd tot de Gooise Goede Doelenmarkt. Hier zullen diverse stichtingen uit de hele Gooi en Vechtstreek aanwezig zijn om zichzelf te presenteren.

Het plan voor de markt komt uit de koker van de Bussumse notaris Dirk Doude van Troostwijk. Hij organiseerde in 2013 en 2018 ook al deze markt, toen ter gelegenheid van het respectievelijk 5- en 10-jarig bestaan van zijn zaak. Sinds dit jaar is besloten om het over een andere boeg te gooien. De notaris is nog wel betrokken bij de organisatie, maar staat er niet meer alleen voor. Er is nu een stichting opgericht met Petra Olgers als voorzitter. Daarbij is er steun van ProBussum, waardoor gekozen is om de markt op een centrale locatie te houden. Dirk legt uit wat we kunnen verwachten: "Komende zaterdag zullen hier op het Julianaplein allemaal goede doelen zich aan het publiek presenteren. Er zijn al 30 aanmeldingen, bijvoorbeeld van het C'est-la-Vie Huis in Naarden, de Vereniging Ontwikkelingssamenwerking Muiden Muiderberg en de Stichting Wereldouders uit Hilversum. We hebben hele enthousiaste reacties gehad en de deelnemers komen ook uit diverse hoeken. Natuurlijk is er wat overlap met de doelen die eerder op deze markt stonden, maar we hebben ook nieuwkomers. De goede doelen komen allemaal uit 't Gooi of zijn hier actief. Van hele kleine tot hele grote doelen. We hopen op veel reuring en veel publiek: het is op zaterdag dus we hopen dat het winkelend publiek komt kijken wat we hier doen."

De notaris legt uit dat het hoofddoel van de middag is om de doelen met elkaar te verbinden. "Iedereen is natuurlijk op zoek naar potentiƫle geldschieters, maar voor ons draait het om meer dan dat. Goede doelen kunnen zichzelf een platform geven, laten zien wat ze doen, mensen enthousiast maken en werken aan hun naamsbekendheid. Je ziet ook dat er met gesloten beurs ook mooie dingen kunnen ontstaan. Soms door een handje te helpen of een idee aan te dragen. Ik heb bijvoorbeeld gezien dat een Nautisch Fonds uit Huizen op zoek was naar mensen met een boot om een gehandicapt persoon mee te nemen. Op de goededoelenmarkt bood iemand spontaan aan om zijn eigen boot hiervoor te gebruiken, dat was een goede match."

Organisaties kunnen zich nog aanmelden via info@gooisegoededoelenmarkt.nl.