Afbeelding

Laat Nico nou toch eens met rust

Idyllisch, hè, die foto? De hobbyboer bij zijn kleine kudde. Maar zoals zo vaak bedriegt de schijn. Er gaat veel menselijk leed achter schuil.

We maken kennis met Nico Eckhart, nog geen 65 jaar, die ik al tientallen jaren ken. Vroeger in het café en later rond het Naardermeer. En daar begon de ellende. Nico is een einzelgänger en koppig en het kon niet uitblijven of hij kreeg het aan de stok met allerlei instanties. Hij zou niet goed zorgen voor zijn dieren, er zou te veel rommel liggen, hij hield zich niet aan de regels. Ja, ja. Hij moest zelfs schrikdraad spannen rond zijn tractor want anders zouden de lammetjes 'auw, auw' krijgen. De sloot moest ook beveiligd worden, want er zit maar liefst 20 cm water in. Om te gillen! Daarbij is de sloot de drenkplaats voor zijn schapen, zijn paard, de hond, de twee pony's. Laat ik u één ding zeggen ... Nico zet zijn hele ziel en zaligheid in als het zijn dieren betreft.

Voor zichzelf is hij zuinig, maar zijn beesten ontberen niets. En toch hangt er een boetebedrag van enkele duizenden euro's boven zijn pet. Nico is bepaald geen stoer type. Hij kan dat eeuwige achtervolgen nauwelijks meer aan. Laat die jongen toch! Bovendien is zijn boerderij aan de Overscheenseweg iets wat je bijna nooit meer ziet. Heerlijk rustiek. Wie bepaalt nou wat rommel is. Nico is er gelukkig en doet geen vlieg kwaad. Nogmaals ... laat hem begaan.