Afbeelding

Syrische keuken op de WereldBBQ

BUSSUM Dit jaar staat Raghda Mhimid, 23 jaar, op de WereldBBQ met eigengemaakte hapjes uit Syrië.

Raghda en haar familie zijn uit Syrië gevlucht. Haar moeder, 2 broertjes en zusjes eerst en later zijzelf met haar vader. Nadat ze in een vluchtelingenkamp in Emmen moesten wachten op een verblijfsstatus hebben ze nu een appartement in Naarden. Raghda studeert laboratoriumonderwijs, wat ze erg leuk vindt.
Haar vader en moeder hadden in Syrië een eigen bakkerij. Het liefst zouden ze daar in Nederland een vervolg aan willen geven.

Musheabak, halawet el jibn, baklava, fataer

De Syrische gerechten die ze meenemen op de Wereld BBQ zijn: musheabak, ronde zoete gefrituurde griesmeel; baklava, een dessert van filodeeg, noten en honing; halawet el jibn, dessert van een zoet kaas-semolinadeeg gevuld met room en besprenkeld met siroop en pistache; fataer, deeg gevuld met spinazie en feta of gehakt, en taboulehsalade.

Recept taboulehsalade voor 4 personen;
Wat heb je nodig? 3 bossen platte peterselie, ½ bosje munt, 400 gram tomaatjes, zout en peper, 4 citroenen, 75 gram fijne bulghur, olijfolie.
Hoe maak je het? Was de peterselie en munt. Snijd de blaadjes heel fijn. Pers de citroenen uit. Meng vlak voor het serveren alle ingrediënten, breng de tabouleh verder op smaak met zout, peper en een flinke scheut olijfolie.
Hoe smaakt het? De tabouleh moet juicy en friszuur zijn. Serveer met blaadjes romainesla.
Eet smakelijk/ladhidh!

De WereldBBQ wordt gehouden op zondag 23 juni van 14.00 tot 19.00 uur op de Groene Long aan de Ceintuurbaan in Bussum.