Joyce is special guest van Boekhandel Los.
Joyce is special guest van Boekhandel Los. Foto: Bob Awick

'Simon belandt in allerlei avonturen'

Schrijfster Joyce van der Meijden presenteert trots het tweede boek uit haar kinderboekenserie Simon de Schaker. Bij de lancering komt een heus 'schaakfeest'.

NAARDEN De Naardense Joyce is in het dagelijks leven onder andere schrijfster van columns en journalist. Maar wat haar betreft gaat er niets boven het schrijven van kinderboeken. Haar tweede kinderboek: 'Simon de Schaker - Oma's Schat' ligt nu in de winkel.

Joyce kwam tijdens het tandenpoetsen op het idee om een kinderboekenserie te schrijven. "Ik heb dat direct uitgetypt. Het werden de samenvattingen voor de eerste drie boeken." Het eerste boek van 'Simon de Schaker - Akelige Arnold' bleek een succesvol debuut. "Het is heel goed ontvangen en je hoeft niet van schaken te houden om het een leuk boek te vinden. Soms hoor ik dat kinderen ná het lezen van het boek zijn begonnen met schaken. Voor mij is dat wel de kers op de taart", lacht ze.
Zelf kan Joyce op basisniveau schaken. Maar dankzij haar kinderen weet ze dat de schaakwereld erg leuk is. "Ik vond het echt een spel voor mijn oudste zoon. Toen ik hem de basis had geleerd koppelde ik hem aan mijn vader zodat ze samen konden schaken. Later kwamen we via een vriendje terecht bij het Bussums Schaakgenootschap. Dat was zo leuk! Toen bleek ook mijn middelste dochter interesse te hebben in het spel. Ik zag dat mijn kinderen veel lol hadden in het schaken en er vrienden maakten. En ik zag dat zodra ze beter werden, ze ook fanatieker gingen spelen. Wat dat betreft was het net voetbal.."Ze legt in het kort waar de reeks over gaat. "Het gaat over Simon. Hij is een hele stoere jongen die goed kan voetballen en in de selectie zit, maar daarnaast ook heel goed kan schaken. Van zijn oom die Nederlands schaakkampioen is leert hij niets, maar van de oude schaakcomputer van zijn oma des te meer. Die computer blijkt briljant. Simon belandt in allerlei avonturen. Gelukkig trekt hij daarbij op met zijn stoere en avontuurlijke vriendin Nikki - die ik overigens heb vernoemd naar mijn eigen dochter. In het verhaal zit een behoorlijke spanningsboog. Ik vind het leuk om met woorden te spelen, net als bij het schrijven van columns eigenlijk."
Het eerste deel werd zoals gezegd goed ontvangen. Uiteraard door de lezers, maar ook door de schaakbond die ziet dat de denksport hierdoor gepromoot wordt bij de jeugd. "Ja, die reageerden heel enthousiast. Net als Ajax-aanvoerder Joël Veltman, die het eerste exemplaar van Simon de Schaker deel 1 in ontvangst nam. Schaakbond ambassadeur Nick Schilder - van Nick en Simon – las tijdens de kinderboekenweek voor uit mijn boek." Joyce heeft met haar boek inmiddels al heel wat schaaktoernooien en scholen bezocht. "Zo was ik op de dag van de lancering van mijn eerste boek ook bij het NK schoolschaken. Daar stonden zomaar 40 kinderen in de rij om het boek te kopen. Echt een hele mooie ervaring. Maar ik werd ook door de burgemeester van Schiermonnikoog - hét schaakeiland - uitgenodigd en de Europese Schaakbond is enthousiast en we praten over vertalingen... Ik beland dus in allerlei avonturen met Simon en heb een prachtige start gemaakt."
Ter promotie van het nieuwe boek is op vrijdag 7 juni om 16.00 uur een gezellige gebeurtenis bij de Bussumse Boekhandel Los. Buiten voor de winkel aan de Nassaulaan komt een enorm schaakkleed te liggen. Hier zullen de beste schakers van de KMS (Bussum) en de Minister Calsschool (Naarden) het tegen elkaar opnemen. Hun klasgenoten moedigen hen aan. Iedereen is welkom om te komen kijken.