Esther (30) was gestart met een opleiding tot verpleegkundige toen ze opeens ziek werd.
Esther (30) was gestart met een opleiding tot verpleegkundige toen ze opeens ziek werd. Foto: Yvette de Vries

Esther kreeg een hersentumor, Carlijn een bloedprop in haar hersenen

In september gaan Esther en Carlijn naar Amerika voor een behandeling. Er is een crowdfunding gestart.

BUSSUM Esther en Carlijn uit Bussum hebben nog zo'n 14.000 euro nodig voor een medische behandeling in Amerika. Als de crowdfunding die daarvoor gestart is lukt, gaat hun leven en dat van hun 14 maanden oude zoontje er weer wat zonniger uitzien. De twee jonge vrouwen hebben allebei hersenletsel waarvoor hier in Nederland geen adequate behandeling is.

Esther werd zes jaar geleden getroffen door een epileptisch insult en toen ze in het ziekenhuis wakker werd bleek ze een kwaadaardig hersentumor te hebben. Het leven van de toen 23-jarige student verpleegkunde stortte volledig in. Ze is geopereerd, maar ze blijft ernstig vermoeid. Ze kan door haar aandoening bijvoorbeeld niet werken, heeft moeite met plannen en overzicht houden en ook moet ze dagelijks enkele uren rusten.
Esther en Carlijn wilden graag een kindje en de zwangerschap van Carlijn in 2018 begon goed. Maar na tien weken zwangerschap bleek dat zij ook niet in orde was. Carlijn had een bloedpropje in haar hoofd, met alle gevolgen van dien. Nu, 10 maanden later, is hun zoontje Boaz gezond en wel geboren en proberen ze vooral vooruit te kijken. Carlijn werkt een aantal uur per week en Esther heeft als belangrijkste taak de zorg voor Boaz. Ze genieten vooral van wat er wel is: een wandeling of fietstocht over de hei, naar de speeltuin met hun zoontje, spontaan poffertjes eten en het contact met hun inmiddels flink ingedikte vriendenkring. "We hebben gewoon de energie niet meer om van alles te ondernemen."

Ze hopen dat daar verandering in komt als ze beiden de behandeling bij Cognitive fx in Utah, in september, kunnen ondergaan. Er komt dan -even simpel uitgelegd - een scan die laat zien welke hersencellen niet meer goed werken en hoe die specifiek behandeld kunnen worden. De behandeling zelf duurt vijf dagen en Esther en Carlijn ondergaan hem om de beurt. Een paar dagen daarna mogen ze naar huis. De behandeling is gebaseerd op de wetenschap over hoe hersenen zich ontwikkelen en de werking ervan. "Het is geen wondermiddel", aldus Carlijn. Het zal zeker nog een lange weg worden. Zowel Esther als Carlijn hoopt dat de kwaliteit van hun leven enorm zal verbeteren. Carlijn: "Vooral voor Esther hoop ik dat ze weer energie krijgt om dingen te doen en dat je niet hoeft te kijken naar wat haalbaar is, maar vooral naar wat leuk is om te doen." Zelf hoopt ze dat de mist in haar hoofd verdwijnt. "Ik weet dat de informatie ergens zit, maar ik moet erg mijn best doen om alles te vinden." Voor de scan is 24.000 euro nodig. Dankzij crowdfunding, geregeld door de zus van Carlijn, is al 10.000 euro opgehaald. Wie ook wil doneren kan dat doen via doneerdoel.nl. Zoek daar op 'Help deze lieve moeders op weg naar behandeling in Amerika'.

*Esther en Carlijn wilden niet met hun achternaam in de krant. Gegevens zijn bekend bij de redactie.