Zinderende strijd om een plek in de finale.
Zinderende strijd om een plek in de finale. Foto: Bastiaan Miché

Naar finale door actie Marc Mistou

NAARDEN De rugbyers van 't Gooi hebben zaterdag aartsrivaal Hilversum verslagen met 14-15. Het ging niet vanzelf, maar de Naarders gaven alles en spelen zaterdag in Amsterdam tegen DIOK de finale om het landskampioenschap. 't Gooi hoopt dan voor de tweede keer op rij de landstitel te pakken.

door Philip Detmar

Het was lang spannend en de beslissing van het enerverende rugbygevecht viel pas in blessuretijd. Na een onnodige overtreding van Hilversum kregen de Naarders een penaltykick, goed voor drie punten. Het was de 20- jarige Marc Mistou die met een rake trap de bal tussen de palen joeg en zo het vonnis velde over de thuisploeg: 14-15. Mistou werd uitgeroepen tot man de wedstrijd. Voor hem de bekroning na een periode van veel blessureleed aan zijn schouder. "Bij die vrije schop - we stonden met 14-12 achter - besloten we niet voor de try te gaan. Ik zei tegen aanvoerder Hugo Langelaan dat ik het klusje wel zou klaren om de bal raak te schieten. Gelukkig dat het lukte, want bijna hadden we de wedstrijd uit handen gegeven."

Captain van 't Gooi Hugo Langelaan stond een uur na de wedstrijd nog met het zweet op zijn voorhoofd. "Het was heel zwaar vandaag en ik ben volkomen gesloopt. De overwinning was te danken aan het tactische plan dat we hebben bedacht en uitgevoerd. Even was ik bang dat we de wedstrijd uit handen zouden geven nadat ik in de tweede helft met een gele kaart voor tien minuten uit het veld moest. Blij dat Hilversum toen niet scoorde. Compliment aan Marc Mistou dat hij in de hectische slotfase de kalmte en concentratie wist te bewaren door de beslissende kick feilloos raak te schieten. De finale van zaterdag wordt ook weer een slijtageslag. Wij moeten onze titel verdedigen, maar de noodzaak en de druk bij DIOK is nog groter omdat zij elf jaar geleden in 1998 voor het laatst kampioen werden."
Robin Kok van 't Gooi stond geblesseerd aan de kant. "Ik zou pas in het veld komen als echt de noodzaak daarvoor zou zijn. Wij hebben veel blessures en dat is bij Hilversum eveneens het geval. Dat komt omdat het seizoen zwaar, intensief en slopend is: de lange competitie met daar tussendoor nog een aantal zware interlandwedstrijden. Dat eist zijn tol. Op wilskracht hebben we deze wedstrijd van Hilversum gewonnen. "
De Hilversummers likten letterlijk en figuurlijk hun wonden na de slijtageslag. Hen rest niets anders dan acceptatie van de terechte nederlaag. Hilversum-aanvoerder Chesney Crosby in een korte reactie: "Het verschil is dat wij graag wilden winnen en dat zij heel graag wilden winnen. Zij gooiden meer gif en energie in de wedstrijd."