In Art Temporale is vanaf 10 mei het werk te zien van cursisten van kunstenaar Toon Smit.
In Art Temporale is vanaf 10 mei het werk te zien van cursisten van kunstenaar Toon Smit. Foto: Bob Awick

Cursisten van Toon Smit showen werk
in tentoonstelling 'Zien in Beeld'

De cursus boetseren is uit de hand gelopen. Zestien jaar geleden gestart en de cursisten komen nog steeds elke week bij kunstenaar Toon Smit.

BUSSUM De bedoeling was, zestien jaar geleden, een cursus geven van elf bijeenkomsten en dan klaar. Kunstenaar Toon Smit grinnikt. Zijn voornamelijk vrouwelijke cursisten maken na al die jaren nog steeds met veel plezier de gang naar zijn atelier aan de Vliegdenweg. Trots zijn ze dat hun werk van 10 mei tot 2 juni wordt geƫxposeerd in Arte Temporale.

Het thema van de expositie in de galerie aan de Nieuwe Brink is 'Zien in Beeld'. "Iedereen kijkt op zijn eigen wijze," vertelt Smit terwijl hij een slokje van zijn koffie neemt, "en als mijn cursisten hun koppen klaar hebben, kijken we er gezamenlijk naar. Wat zie je? Wat vind je ervan? Had jij het ook zo gedaan? Natuurlijk ben je als kunstenaar dan kwetsbaar, maar alles wat op een respectvolle manier wordt gezegd, helpt je verder."

De cursisten verrassen Smit regelmatig. "En naast dat ze me verrassen leer ik ook nog steeds van ze. Zo heb ik een leerling die hevig is geĆÆnteresseerd in vogels en er eentje wilde boetseren. Om dat te doen is het belangrijk om te kijken naar de anatomie van zo'n beestje. Hoe zit het skelet in elkaar, want daar wordt alles aan opgehangen." Sinds zijn pensionering betrekt Smit zijn atelier. Een kunstzinnige, warme ruimte. Overal staan beelden, aan de muur hangen schilderijen. "Naast beeldhouwen, aquarelleer ik. Ik ga graag naar Schiermonnikoog en daar schets ik bootjes op het wad. Ik heb altijd aanspraak, want mensen vinden het altijd leuk om te kijken wat ik doe." De rust die hij op het Waddeneiland vindt, vindt hij ook in het atelier.

Creatieve broedplaats

Smit is er dan ook regelmatig 's ochtends vroeg te vinden om zijn dag rustig en creatief te starten. Als zijn cursisten op woensdag en zaterdag komen, is het gedaan met de stilte en verandert het atelier in een broedplaats van creativiteit. "Wat leuk is om te zien is dat sommige cursisten hun familie in bronzen koppen maken. Ze werken er hard aan en ik leer ze kijken. Want soms lopen ze vast en lukt het niet. Samen turen we dan vanaf een afstandje naar het kunstwerk. Want als je in een denkbeeldige helikopter gaat zitten, heb je beter overzicht."

Tentoonstelling

'Naast dat ze me verrassen leer ik nog steeds van ze'

Er is ook hard gewerkt aan de werkstukken voor de tentoonstelling 'Zien in Beeld', die vrijdag 10 mei wordt geopend door oud-wethouder Nen van Ramshorst in Arte Temporale. Tot 2 juni zijn de mens- of dierfiguren, portretten en abstracte vormen er te zien. "Weet je wat bijzonder is? De tweewekelijkse bijeenkomsten zijn meer dan alleen maar creatief bezig zijn. Er is een vriendschapsband ontstaan tussen de cursisten, wat voor een absolute meerwaarde zorgt." Inspiratie, weet Smit, werkt aanstekelijk. Door elkaars werk te bekijken en dus te zien, worden cursisten zich bewust van wat ze zelf waarnemen. "Hoe mooi is dat?" besluit Smit.