'Als het goed is vertelt een film een verhaal in beelden en niet andersom', vindt Marieke de Graaf, filmprogrammeur van Filmhuis Bussum.
'Als het goed is vertelt een film een verhaal in beelden en niet andersom', vindt Marieke de Graaf, filmprogrammeur van Filmhuis Bussum. Foto: Bob Awick

Alle films gaan eerst langs de onverbiddelijke meetlat van Marieke

Tijdens festivals ziet ze zomaar zes films op een dag. De beste films schotelt Marieke de Graaf het Filmhuis-publiek met veel plezier voor.

BUSSUM Marieke de Graaf is een vrouw met een missie. Al tien jaar lang is zij, samen met twee enthousiaste vrijwilligers, degene die bepaalt welke films er worden vertoond in Filmhuis Bussum. Haar doel: kwaliteit laten zien. Haar meetlat is onverbiddelijk, het aanbod daardoor messcherp.

Het getal tien speelt een opvallende rol dit jaar, zegt De Graaf. "Ik werk, net als directeur Janine Beulink, dit jaar tien jaar bij het Filmhuis, en we zitten tien jaar in dit bijzondere pand aan de Brediusweg." Ooit klein begonnen in Theater a/d Molenlaan, is het Filmhuis uitgegroeid tot een hotspot in Bussum. Bijna vijfenzestigduizend bezoekers per jaar kopen er een kaartje. En dat is veel voor een middelgrote stad als Bussum. "We bedienen natuurlijk ook Naarden, Laren, Blaricum en Huizen, maar dan nog doen we niet onder voor filmhuizen in grotere steden." Dat er niet veel jongeren komen kijken, verbaast haar niet. "In Bussum wonen relatief weinig mensen tussen de 18 en de 35 jaar, omdat jongeren gaan studeren in andere steden en daar dan blijven hangen. Mensen komen vaak pas terug als ze kinderen krijgen", schetst de filmprogrammeur. Voor kinderen is er in Filmhuis Bussum dan ook aanbod: in de schoolvakanties, op woensdag en in het weekend zijn er kindervoorstellingen. Gezocht wordt dan naar films die in het commerciële circuit minder aan bod komen. Dus mooi gemaakte films ter lering en vermaak.

Bohemian Rhapsody

Als hoofd Programma en Publiciteit heeft De Graaf een verantwoordelijke taak; zij bepaalt immers welke titels er draaien, hoe lang ze zijn te zien en hoe vaak. Dat is niet altijd eenvoudig. Natuurlijk is ze op de hoogte van de nieuwste films, ziet ze voorpremières, krijgt ze linkjes toegestuurd zodat ze thuis kan kijken, maar dan nog valt het niet mee om voor het grote publiek te bepalen. "Ik ben dan ook blij met twee vrijwilligers die met me meedenken. Want soms heb ik het ook weleens mis." Een voorbeeld is 'Bohemian Rhapsody', de film over de popgroep Queen. Ze had, en velen met haar, niet verwacht dat die zo goed zou lopen. "Dat verrast me dan. En dat is maar goed ook, want daardoor blijf ik scherp."

Als ze een film bekijkt, stelt ze zichzelf een aantal vragen. Is het goed gemaakt? Is het vernieuwend of is het een verhaal dat al talloze keren is verteld? Is het goed gefilmd? Haar meetlat kent geen genade. Het verhaal is wat haar betreft ondergeschikt. "Als het goed is vertelt een film een verhaal in beelden en niet andersom." Een goed voorbeeld van een film waar alles klopt vindt ze de film 'Roma'. Goede acteurs, prachtig gefilmd en, niet onbelangrijk, een geweldig sounddesign.

Vernieuwing

Vijfenzestigduizend bezoekers kopen er regelmatig een kaartje

Het bestaansrecht van de filmhuizen heeft ook met vernieuwing te maken. "Wij hebben, net als veel andere filmhuizen in het land, het café een metamorfose gegeven en er een gezellige ruimte van gemaakt waar mensen graag nog even napraten."

Vol passie vertelt De Graaf over haar vak. En die passie geeft ze ook door aan de tweehonderd leden van de filmclub. "Maandelijks krijgen zij een voorpremière te zien en ik hou daar een inleiding bij. Na afloop sta ik bij de zaal om te horen wat mensen ervan vonden en praat ik in het café met ze na. Dat is zo waardevol." Na tien jaar reist ze nog met plezier dagelijks van Utrecht naar Bussum. Uitdagingen genoeg om zich niet te vervelen. "Ik bezoek jaarlijks de filmfestivals in Rotterdam, Cannes en Toronto en dan ontmoet ik vakgenoten met wie ik contact heb. Ik vind de inzet van de vrijwilligers van Filmhuis Bussum hartverwarmend en ik ben blij dat ik mijn passie met de filmclubleden kan delen." Nee, Marieke de Graaf is niet zomaar weg.