Het Gooi Bevrijd is zondag 5 mei in het centrum van Bussum.
Het Gooi Bevrijd is zondag 5 mei in het centrum van Bussum. Foto: Bob Awick

Lezingen, muziek, kransen leggen, legervoertuigen en een picknick

Het programma voor 4 en 5 mei is bekend. Overal zijn herdenkingen en feesten. Een overzicht van het programma.

GOOISE MEREN Op 3, 4 en 5 mei is er weer van alles te beleven rondom Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Het programma op een rijtje.

De eerste herdenking is al op 3 mei om 18.00 uur op de Joodse Begraafplaats aan de Amersfoortseweg in Naarden. De herdenking is dus al een dag eerder in verband met de sabbat.

Grote Kerk

In Naarden begint de reguliere herdenkingsbijeenkomst op 4 mei bij het verzetsmonument aan de Thierensweg om 18.30 uur. Vanaf 19.00 uur wordt verzameld in de Grote Kerk. Daar zijn toespraken van onder anderen wethouder Geert-Jan Hendriks en Margreet de Broekert van de Historische Kring Bussum. Ook is er muziek. Om 19.45 uur vertrekt de stille tocht naar het verzetsmonument. Om 20.00 is er twee minuten stilte. Ter afsluiting is om 21.00 uur de Grote Kerk geopend voor het Requiem van Maurice Duruflé met het Vocaal Ensemble.

Minister Hoekstra

Minister van Financiën Wopke Hoekstra is een van de sprekers op de herdenkingsbijeenkomst vanaf 19.00 uur in de Bussumse Wilhelminakerk. Het thema van de bijeenkomst is 'In vrijheid kiezen'. Ook spreken locoburgemeester Alexander Luijten en veteraan Sjoerd Barends. De bijeenkomst wordt gepresenteerd door Hans van der Ree. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Show & Marchingband ViJoS en de Gooische Muziekschool. Na de herdenkingsbijeenkomst begint om 19.35 uur de Stille Tocht naar het monument aan de Dr. Frederik van Eedenlaan. Daar zullen na de twee minuten stilte locoburgemeester en minister gezamenlijk een krans leggen.

Minister Wopke Hoekstra is een van de sprekers in Bussum

Houten Kruis

Ook bij de Palmpit in Bussum-Zuid is tegelijkertijd een herdenking. Verzamelen om 19.00 uur bij de Palmpit vanaf waar men om 19.30 uur naar het Houten Kruis op de Bussumerheide zal wandelen. Om 19.45 uur is men bij het kruis. De Prins Maurits Band verzorgt de muziek. Veteraan Prins Vincent Korhorn is hierbij aanwezig. De voordracht wordt verzorgd door Bussumer Gaston Bannier. Om 20.00 uur is het 2 minuten stil. Na afloop is iedereen bij de Palmpit welkom voor koffie.

Muiden

In Muiden worden de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Van 19.00 tot 19.30 uur vindt een kerkdienst plaats in de Grote Kerk. Daarna loopt men in een stoet naar de Algemene Begraafplaats. Daar wordt om 20.00 uur de twee minuten stilte houden.

Muiderberg

Dodenherdenking op De Brink begint om 19.00 uur met muzikale omlijsting van G.A. Heinze. Om 19.30 uur begint het officiële gedeelte, met onder andere Jur Jongens van de Dorpsraad die een speech houdt en raadslid en Muiderberger Charles Wiss. Om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte in acht genomen en is er een kranslegging.

Het Gooi Bevrijd

Een dag later, op zondag 5 mei, wordt de bevrijding gevierd. In Bussum wordt vanaf 11.00 uur het konvooi met authentieke oude legervoertuigen via de Nassaulaan op de Havenstraat en Kapelstraat verwacht. De legervoertuigen zijn hier van 11.00-13.00 uur te bewonderen. De veteranen zijn ook weer van de partij en maken graag een praatje om te vertellen over hun ervaringen. Er zijn diverse swingende live-optredens. Van 13.00-17.00 uur kunnen de kids weer vele oud-Hollandse spelletjes spelen. De terrassen zijn geopend en het is tevens koopzondag.

Bevrijdingspicknick

De hardlopers van AV Tempo brengen op 5 mei om 9.00 uur het bevrijdingsvuur uit Wageningen naar het Vestingmuseum in Naarden. Tussen 17.00 en 20.00 uur is het museum gratis toegankelijk voor een bevrijdingspicknick op het buitenterrein. Neem zelf alles mee, van kleedjes tot eten.

't Hooge Nest

Schrijfster Roxane van Iperen werd bekend van haar boek 't Hooge nest' over de geschiedenis van haar huis in Naarden in oorlogstijd. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van twee joodse zussen in het verzet. Op 5 mei om 15.00 uur spreekt zij hierover bij de Groene Afslag. Kaartjes kosten 10 euro.

Wandeltocht Muiden

In Muiden is op 5 mei van 12.30 tot 15.00 uur een wandeltocht vanaf de Kazerne. Aansluitend een high tea met rondleiding op boerderij Hoogerlust. Kosten: 7,50, aanmelden: info@cofmuiden.nl.

Schrijfster Roxanne uit Naarden spreekt over 't Gooi in oorlogstijd.