Woningprijzen blijven stijgen

GOOISE MEREN Een huis kopen in Gooise Meren en de rest van de regio Gooi en Vechtstreek wordt een steeds moeilijker opgave: het aanbod neemt af en de prijzen blijven stijgen. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van makelaarsverbond NVM.

Het afgelopen kwartaal verwisselden woningen in de regio gemiddeld voor 422.000 euro van eigenaar, 9,1 procent hoger dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. En bijna een kwart van alle te koop staande woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. Vooral appartementen worden steeds duurder en worden bovenal ook nog eens razendsnel verkocht. Het aanbod van het aantal woningen neemt ook af en dat maakt het geheel ook niet makkelijker: afgelopen kwartaal daalde het aantal te koop staande woningen met 3,4 procent.

Vooral starters op de woningmarkt zijn de dupe van deze situatie. Ze kunnen de hoge prijzen vaak niet betalen en het ontbreekt aan goede, passende woningen. Dat geldt ook voor huurwoningen

Een gevolg van de toenemende huizenprijzen is overigens ook dat er steeds meer miljoenenwoningen in Gooise Meren staan, zo hebben de statistici van Calcasa berekend. Het Naardense Bos van Bredius-Noord behoort zelfs tot de grootste stijgers van Nederland: 86% van de woningen kost daar nu meer dan een miljoen euro. Een jaar geleden lag dat aantal nog 55 procentpunt lager.