Afbeelding
Foto: Picasa

Uit de historie van Bussum en het Gooi

Avond over Marianne Philips (1886 – 1951)

De Bussumse schrijfster Marianne Philips schreef tussen 1930 en 1950 romans en novellen (korte romans) en kreeg nationale bekendheid. Na een opvoering van Op hoop en zegen van Herman Heijermans besloot Marianne Philips, diepgeraakt door het ellendige lot van de vissers, socialiste te worden. Marianne was toen achttien jaar. In 1911 trouwde ze met SDAP-partijgenoot Samuel Goudeket, net als Marianne van Joodse afkomst. Bewust kozen ze als trouwdag voor 1 mei, Dag van de Arbeid.

Lid van de gemeenteraad

In 1919 kregen vrouwen algemeen kiesrecht en direct in september van dat jaar nam zij, als één van de eerste vrouwen in Nederland, zitting in de gemeenteraad van Bussum voor de SDAP. Zij en twee (katholieke] vrouwen, die dat jaar toetraden tot de Bussumse raad, werden "als ware wonderdieren" aangestaard door een bomvolle publieke tribune. Aldus de Gooi en Eemlander van 9 september 1919.

Schrijfster

In 1929 maakte ze haar debuut als schrijfster met haar roman De wonderbare genezing. Een jaar later verscheen De biecht, beide sterk autobiografische werken. In De biecht vertrouwt Heleen, een in observatie genomen vrouw, het verhaal van haar leven toe aan de nachtzuster. Tot 1940 volgden nog drie romans, een aantal novellen en vertalingen. Zij werd een bekend schrijfster. Het boekenweekgeschenk van 1938 bevatte drie novellen. Eén ervan was van Marianne Philips.

Na de oorlog was haar gezondheid sterk achteruit gegaan. Toch schreef ze nog een pittige novellle, De zaak Beukenoot, die gekozen werd als Boekenweekgeschenk 1950. Met dit laatste boek doet Marianne Philips een literaire aanval op de rechtsongelijkheid in de Nederlandse rechtspraak en deze frisse, psychologische novelle blijkt na meer dan vijftig jaar nog altijd actueel. In 1950 overleed zij.

Heruitgaven

Uitgeverij Cossee heeft dit jaar twee boeken van Marianne Philips opnieuw uitgegeven. De biecht en het boekenweekgeschenk van 1950 De zaak Beukenoot. De uitgever karakteriseert deze boeken als herontdekte klassiekers. In beide boeken is een nawoord van Judith Belinfante, de kleindochter van Marianne Philips, opgenomen.

Op dinsdag 23 april verzorgt haar kleinkind, Judith Belinfante, een lezing over haar. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in de Wilhelminakerk. Toegang € 5. Gratis voor leden van de Historische Kring Bussum of als u die avond lid wordt (€ 15 per jaar). Ook gratis voor bewoners van de Marianne Philipslaan.

Marianne Philips. Schilderij van Jaap Weijland 1940
Afbeelding