Wethouder Geert-Jan Henriks legt uit hoe het klantportaal werkt.
Wethouder Geert-Jan Henriks legt uit hoe het klantportaal werkt. Foto: Regio GenV

Digitaal klantportaal Jeugd en Gezin
is altijd open voor ouders

Groeicurves en vaccinaties vanaf 2017 zijn nu digitaal beschikbaar. Daarnaast kunnen ouders afspraken maken en verzetten in het nieuwe klantportaal achter MijnJeugdenGezin.nl.

Regio Checken welke vaccinaties je kind heeft gehad? Nog eens kijken naar de groeicurve? Of eenvoudig online een afspraak maken of verzetten? Dankzij het nieuwe digitale klantportaal van Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek kunnen ouders dit doen op het moment dat het hun uitkomt. "We merkten dat we onze bereikbaarheid verder moesten verbeteren", zegt Joek Boomsma. Zij is namens Jeugd en Gezin nauw bij het klantportaal betrokken. "Met onze nieuwe persoonlijke online-omgeving komen we aan de wensen van veel ouders tegemoet."

"Wij krijgen jaarlijks 15.000 telefoontjes voor het maken of verzetten van afspraken", zegt Boomsma, manager Jeugd en Gezin bij Regio Gooi en Vechtstreek. "Vanzelfsprekend beantwoorden we de vragen van de bellers graag, maar veel ouders vinden het handiger als ze het zelf kunnen regelen. Nu hebben ze die mogelijkheid als ze met hun DigiD inloggen op ons nieuwe klantportaal. Dat kan rechtstreeks op MijnJeugdenGezin.nl via onze website jggv.nl."

MijnJeugdenGezin.nl

In de eigen persoonlijke omgeving kunnen ouders behalve de gegevens van hun afspraken ook de groeicurves inzien en alle gegeven vaccinaties vanaf 2017. Ook dat laatste zal voor veel ouders een uitkomst zijn, verwacht Boomsma. "Vorig jaar kregen we bijvoorbeeld veel vragen van ouders over de meningokokkenvaccinatie, waarover de media bijna dagelijks berichtten", is haar vervolg. "In het klantportaal kunnen ouders die gegevens nu zelf opzoeken in het digitale dossier van hun kinderen. Helaas kunnen we nog niet de eerdere vaccinaties publiceren in het klantportaal, omdat alleen het RIVM dit totaaloverzicht heeft. Ik hoop dat we in de toekomst ook deze gegevens digitaal kunnen uitwisselen."

Papierwinkel

Daarnaast wil Jeugd en Gezin de papierwinkel verminderen door vragenlijsten beschikbaar te maken in de persoonlijke online-omgeving. Boomsma: "Wij stellen in de schoolleeftijd vaak schriftelijke vragen voorafgaand aan een consult. Kinderen kregen eerst de vragenlijst uitgeprint mee naar huis, nu sturen we een uitnodigingsbrief met een link om in te loggen op het eigen dossier. Overigens kunnen ouders die dit willen nog altijd de papieren lijst bij ons aanvragen."

'We gaan steeds meer gegevens digitaal beschikbaar stellen'

Digitaal Leefplein

Het is de bedoeling dat er steeds meer gegevens beschikbaar komen in de dossiers achter de inlog van het persoonlijke klantportaal. Zo is MijnJeugdenGezin.nl onderdeel van het Digitaal Leefplein dat regionaal in ontwikkeling is.

"Op termijn zal iedereen online onder verschillende tabbladen de dossiers van de Wet maatschappelijke ondersteuning, de gemeente en ziekenhuis Tergooi kunnen inzien", legt Boomsma uit, om eraan toe te voegen dat daarom ook is gekozen voor een DigiD-inlog met app- of sms-code. "We beseffen dat dit voor sommige ouders een extra drempel is, maar omdat we in de toekomst meer medische gegevens beschikbaar gaan stellen is het heel belangrijk dat het inloggen veilig is."

Pilot

Het klantportaal is nu twee maanden in de lucht en ruim 800 mensen hebben ingelogd. "Eigenlijk is dat best een groot aantal, temeer omdat wij bewust niet veel ruchtbaarheid aan deze nieuwe mogelijkheid hebben gegeven", meent de manager van Jeugd en Gezin. "Wij hebben een groep mensen geselecteerd die we hebben benaderd om te kunnen testen of het inloggen en opvragen van gegevens wel goed werkt. Gelukkig bleek dit het geval. Er waren een paar kleinigheden, die we inmiddels hebben opgelost."

De ouders van Becay waren een van de eersten die hebben ingelogd op de online-omgeving. "We kregen een brief waarin stond dat we de uitnodiging van het consultatiebureau online konden inzien", vertelt vader Kadir. "Mijn vrouw heeft toen ingelogd en dat is goed gelukt. Ik vind het goed dat deze gegevens nu beter toegankelijk zijn voor ons als ouders. Ik heb zelf een app waarop ik de ontwikkeling van onze zoon bijhoud. Het is leuk dat ik daarvoor nu ook kan kijken op MijnJeugdenGezin.nl."

Interactief

Volgens Boomsma is na de positieve feedback van de pilotgroep nu het moment gekomen om iedereen enthousiast te krijgen voor het klantportaal.

"Wij hebben 50.000 kinderen in zorg en circa 2500 geboortes per jaar. Voor al deze ouders zijn wij nu beter bereikbaar en dat willen we graag laten weten. Inloggen zal ook steeds leuker worden, want we hebben veel plannen. Behalve dat we steeds meer gegevens beschikbaar stellen, willen we het klantportaal ook interactief maken. Hoe leuk is het bijvoorbeeld niet als ouders zelf de groeicurves van hun kinderen kunnen aanvullen? We zijn nu achter de schermen druk bezig om dit mogelijk te maken."