Afbeelding
Foto: Picasa

Een uitgelezen boek

Kijken naar MONUMENTEN in Nederland

In twee boeken presen-teerde de Rijksdienst voor de Monumentenzorg in 1979 en in 1982 meer dan 1000 afbeeldingen met toelichtingen van de meest uiteenlopende soorten monumenten: stads- en dorpsgezichten, huizen, kerken, boerderijen, molens, orgels, klokken, vestingwerken, kleur en schilderingen, straat- meubilair, etc.

Daaronder zijn ook anno 1980 'jonge' monumenten zoals een gietijzeren kazemat uit 1939 en het 'Schröderhuis' van Rietveld uit 1924. De monumentenwet noemt monumenten 'voor tenminste vijftig jaar vervaardigde zaken, die van algemeen belang zijn vanwege hun schoonheid, hun betekenis voor de wetenschap of hun volkskundige waarde'. Diverse onderwerpen worden toegelicht met tekeningen, landkaarten of plattegronden. Veel afbeeldingen zijn in kleur. Samenstelling en eindredactie A.P. Smaal. De gebonden boeken met omslag tellen 140, resp. 112 pagina's en werden door Bosch&Keuning uitgegeven. Beide boeken worden afgesloten met literatuurlijsten, adressen en plaatsnamenregisters. De afbeelding in het groen is een detail van de schelpengalerij in het park van kasteel Rozendaal (Gld).

Wilt u dit boek kopen? De twee boeken zijn te koop voor samen € 15. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.