HCAW begon niet al te best met drie nederlagen.
HCAW begon niet al te best met drie nederlagen. Foto: Bob Awick

Verlies in eerste wedstrijden leidt niet tot paniek

De velden van HCAW werden afgelopen weekend weer druk bespeeld. De Bussumers hadden het lastig, maar het seizoen is nog lang.

BUSSUM Joop van Voorst, vele tientallen jaren en nog steeds een hondstrouwe vrijwilliger bij HCAW, wierp zaterdagmiddag de eerste bal in de Rob Hoffman Vallei. Daarmee is het seizoen geopend. Vorig jaar eindigde HCAW als derde in de hoofdklasse. Dit seizoen ligt de lat hoger.

De weg is lang en vooral inspannend om uiteindelijk de finale om het landskampioenschap te mogen spelen. Na 42 wedstrijden speelt de top vier kruisfinales: de nummer één tegen de nummer vier en twee tegen drie in een serie best of five. De winnaars spelen om de landstitel en wie het eerst vier wedstrijden heeft gewonnen, is kampioen van Nederland.
HCAW begint met de nieuwe coach Dè Flanegin het honkbalseizoen met zes lastige duels. Afgelopen week drie keer tegen de Nederlands kampioen Curaçao Neptunus en komend weekend driemaal tegen de nummer twee L&D Amsterdam. Vorige week donderdag werd in Rotterdam kansloos met 10-0 verloren. Afgelopen zaterdag in Bussum werd het slechts een 4-7 nederlaag. Zondag was het verschil in Rotterdam marginaal: 7-6 voor Neptunus. HCAW kwam in de 2e en 3e inning tot scoren. Eerst door Berend Ruben, Patrick Bok en Olivier van de Wijst. Bob van de Meer, Rodney Daal en Ruendrick Piternella maakten de punten.
Zaterdag leek het even dat HCAW in het eerste thuisduel een afstraffing zou krijgen. Neptunus scoorde in de eerste inning aan de lopende band en het was snel 0-6. Maar de thuisploeg liet zich niet verder naar de slachtbank leiden en herpakte zich. Onder luid applaus scoorde Seb Visser het eerste seizoenspunt voor de Bussumers. Gelukkig kwam pitcher Kaj Timmermans na een zwakke start beter in de wedstrijd en met de veldspelers kreeg HCAW vat op Neptunus. Nadat Olivier van der Wijst het tweede punt voor HCAW noteerde, rook de thuisploeg kansen. In de vijfde slagbeurt voor Neptunus hadden de Rotterdammers na een paar rake klappen drie honken bezet. Het was Norbert Jongerius die in het verre veld een prima slag van Neptunus net voor de hekken wist te onderscheppen en hen van vier punten afhield. Die actie gaf HCAW vertrouwen en tot aan de achtste inning hielden de ploegen elkaar in bedwang. In de achtste slagbeurt kwam Neptunus nog een maal tot scoren, voor HCAW brachten Patrick Bok en Olivier van de Wijst de teller op vier. Er werd verloren, maar na een zwak begin was het geen onthutsende nederlaag.
Het verlies in de openingswedstrijden leidt niet tot paniek. Het seizoen is nog lang en eind mei is er pas een goed beeld over de krachtsverhoudingen. "Het is ook afwachten wat de andere ploegen in huis hebben", zegt teammanager Frank Mooijman, die al 40 jaar meeloopt in het nationale honkbal. "Je mag van de bond met spelers alleen afspraken maken voor één seizoen. Daarna is iedereen vrij om te gaan. Dat betekent dat er een enorme transfercarrousel op gang komt. Je moet over een enorm netwerk beschikken om voor het nieuwe seizoen een goed team bijeen te krijgen. Ik weet gelukkig hoe de hazen lopen."