'Magic Moment Resort' is het zesde boek van Suzanne.
'Magic Moment Resort' is het zesde boek van Suzanne. Foto: Sjoerd Stoop

Suzanne maakt met haar roman seksueel geweld bespreekbaar

De grens tussen seksueel gepast en ongepast gedrag: het is een lastig onderwerp. Suzanne Hazenberg uit Muiden wil het taboe doorbreken en schreef er een spannende roman over.

MUIDEN Waarom was het eigenlijk zo'n big deal? Iemand stopte even een van zijn lichaamsdelen in je, nou en? De tandarts stopte zijn vingers en apparatuur in je mond terwijl je daar geen zin in had. Wat was seks nou helemaal? Het is een passage uit het boek Magic Moment Resort van schrijfster Suzanne Hazenberg uit Muiden. Zij schrijft over verkrachting en seksueel geweld en wil daarmee een taboe doorbreken.

De 55-jarige Suzanne is niet vreemd van een fictief verhaal, ze schrijft al jaren dialogen voor de dagelijkse soapserie Goede Tijden Slechte Tijden. Technieken die ze daar toepast om een verhaal spannend te maken met een cliffhanger gebruikt ze ook in haar boeken. Daarbij kaart ze in de serie ook heftige onderwerpen aan, maar nu kon ze - zonder invloed van andere teamleden - helemaal losgaan in haar fantasie. Het boek is een goede roman, maar gaat ondertussen wel over heftige gebeurtenissen.

Waar gaat het boek eigenlijk over?
"Het boek gaat over hele verschillende vrouwen die allemaal iets naars hebben meegemaakt. Het boek gaat over relaties. Het staat niet vol seks en verkrachtingen, maar het gaat wel over deze onderwerpen. Hoe verloopt misbruik en hoe ga je er daarna mee om? Vrouwen kunnen zo'n gebeurtenis rationaliseren. Ze gaan zich afvragen: wat is er eigenlijk zo erg aan wat er gebeurd is? Ze proberen het voorval voor zichzelf goed te praten. Een vrouw denkt dan bijvoorbeeld: ik heb ook weleens geen zin in seks met mijn man, maar ik doe het dan toch. Het gaat over de glijdende schaal waarin seks van leuk naar niet leuk kan gaan."

Waarom wilde je hierover schrijven?
"Het onderwerp sluit denk ik heel erg aan bij wat er momenteel in de maatschappij leeft. Alle beerputten over seksueel misbruik gaan open. Denk aan misbruik in de katholieke kerk, in de sportwereld, de beweging van #MeToo: seksueel geweld komt overal voor, in alle lagen van de bevolking. Ik wil graag mensen raken met mijn boeken en ik denk dat dit goed gelukt is."

Willen de lezers hier wel over lezen?
"Het boek is zeker niet één en al ellende. Soms verschijnt er ook een glimlach op je gezicht, want het is ook spannend en mooi met her en der wat humor. Laat het onderwerp je niet afschrikken."

Hoe houd je de balans tussen wat indringend en belangrijk is om te vertellen en tegelijkertijd wilt voorkomen dat het verhaal te heftig of zelfs ranzig wordt?
"Ik probeer de lezer niet te ontzien en ik vond het ook niet lastig om te schrijven. Ik stel mij wel voor hoe het zou zijn om het te lezen. Het moet niet zo heftig zijn dat je het boek weglegt, maar ik wil wel de kern raken. Ik kan mij voorstellen dat het erg dichtbij komt voor iemand die zoiets zelf heeft meegemaakt. Maar seksueel geweld is nu eenmaal naar en ik wilde het opschrijven zoals het is. Bovendien zijn de details ook relevant voor het verhaal. Het slachtoffer doet namelijk aangifte van verkrachting. Niet alleen het voorval zelf, maar ook het meermaals vertellen van wat je is overkomen op het politiebureau én de hele afwikkeling daarna heeft een enorme impact. Het slachtoffer moet in zo'n gesprek opeens dingen hardop zeggen die ze niet wil. Sommige stukken zijn heftig om te lezen, maar dat is een bewuste keuze. Ik beschrijf iets wat vreselijk naar is. Waarom zou ik dat verbloemen?"

'Laat het onderwerp je niet afschrikken. Het is ook mooi en spannend'

Hoe kwam je op het idee voor dit boek?
"Ik had een tijdje een writer's block, ik wist niet goed welke kant ik op wilde. Ik had wel allerlei ideeën voor verhalen, maar die waren stuk voor stuk niet groot genoeg om een heel boek over te schrijven. Twee jaar geleden was ik op vakantie in Florida en toen vielen er opeens allerlei kwartjes in mijn hoofd. De losse verhalen bleken een gemeenschappelijk thema te hebben: seksueel geweld.
Het zijn vier geschakelde verhalen geworden. Bij ieder verhaal dat je leest kom je meer te weten en bij het laatste verhaal zijn al je vragen beantwoord. Ik hoor van lezers dat zodra ze het boek uit hebben en alles begrijpen ze het nog een keer willen lezen. Wanneer je alle kanten van een verhaal kent, dan kijk je anders tegen de karakters en gebeurtenissen aan."