Het gebombardeerde Hotel Pension Jan Tabak na 30 maart 1945 (foto coll. HKB)
Het gebombardeerde Hotel Pension Jan Tabak na 30 maart 1945 (foto coll. HKB) Foto:

Uit de historie van Bussum en het Gooi

Oorlogsdrama in het Brediuskwartier

In de prachtig gelegen A.L.G. Bosboom Toussaintlaan stonden in de Tweede Wereldoorlog vijftien grote villa's. Onder de bewoners bekende namen zoals Klaas van Meurs (grondlegger van de Golfkartonfabriek Van Meurs), zijn overbuurman accountant Paul Nassette, J.W.L.M. Bredius en schrijfster Marianne Goudeket-Philips.

Goede Vrijdag 30 maart 1945

Op Goede Vrijdagmiddag 30 maart 1945 omstreeks 15.00 uur vond in deze laan een afschuwelijk drama plaats.

Begin '45 was in de nabijgelegen hotels Jan Tabak en Bosch van Bredius en in een aantal omliggende villa's het stafkwartier van het 25e Duitse leger ondergebracht.

De spionageorganisatie van het verzet, de Inlichtingendienst Sectie V/O.D., had Londen hier zeer nauwkeurig over gerapporteerd. Daarop werd besloten om op 21 maart 1945 Hotel Bosch van Bredius te bombarderen: het werd met de grond gelijkgemaakt. Op 30 maart 1945 was Hotel Jan Tabak aan de beurt.

Schuilkelder

Gealarmeerd door het lawaai van laagvliegende bommenwerpers zochten Bussumers die 30ste maart dekking. De heer Van Meurs had in de tuin van hun huis aan de Bosboom Toussaintlaan 6 een schuilkelder laten bouwen. Mevrouw Van Meurs (55 jaar) vluchtte met haar zoon Jan (25 jaar), overbuurvrouw Nassette (51 jaar) van nummer 9, haar dochter Maja (17 jaar) en dienstbode Willemijntje van Zijl (19 jaar) die schuilkelder in. Zoon Robert Nassette lag tegen de garagedeur van hun woning te wachten op de komst van zijn vader.

Zinloos bombardement

De bommen raakten niet alleen het Hotel Jan Tabak en de R.K. Begraafplaats, ook de schuilkelder van Van Meurs kreeg een voltreffer. De ravage was onbeschrijfelijk. De vijf slachtoffers lagen onherkenbaar verminkt in de tuin, voor de ooggetuigen een trauma voor het leven. Op de Rijksweg werden twee fietsers dodelijk getroffen: kamermeisje Johanna van den Oever (20 jaar) en dienstbode Petronella Snel (24 jaar).

Hotel Jan Tabak liep flinke schade op. Net als negen dagen daarvoor het geval was geweest bij hotel Bosch van Bredius bleken de Duitsers Jan Tabak al verlaten te hebben. Het tweede zinloze bombardement in nog geen twee weken tijd. Vijf families waren in diepe rouw gedompeld.

Margreet de Broekert

Met dank aan Roel Kremer

Bronnen: Adresboek 1934 en 1950; Bussums Historisch Tijdschrift 2006, jrg. 22 nr. 3; De Omroeper 1992-2; Politiedagrapporten Naarden.

In het voorjaarsnummer van Bussums Historisch Tijdschrift meer over deze twee bombardementen.

Grafzerk familie Nassette  (foto auteur)
Duitse soldaten voor Hotel Pension Jan Tabak in winter 1943/1944  		(foto Beeld van Bussum)
Afbeelding